Egy elfelejtett paprikától a leghíresebb hazai találmányig

Hetvenöt éve, 1941-ben jelentette be a C-vitamin gyártásának metódusát Szent-Györgyi Albert. Módszerével nagy mennyiségben állíthatjuk elő a szervezet számára létfontosságú vitamint.

Június 13-a a Magyar Feltalálók Napja. Szent-Györgyi Albert biokémikus 1941-ben ezen a napon tette meg „Eljárás jól eltartható nagy C-vitamin tartalmú készítmények előállítására” című találmányi bejelentését, amely az emberiség egy nélkülözhetetlen vitaminforrását tette könnyen elérhetővé.

A kora-újkor tengerészei még nem tudták, hogy a fáradékonyságot, fogvesztést, súlyosabb esetben halált okozó kór egy hiánybetegség. Tengerészpestisnek, 24.hu .

A zsebben felejtett paprika

Napjainkban talán nincs is olyan ember, akit ne érintene nap mint nap a stressz. Ez a krónikus "állapot" sajnos sok betegség előzményének és okozójának tekinthető - szerencsére, a C-vitamin ennek leküzdésében is segítségünkre lehet. Hogy milyen módon, arra az alábbi cikkünkben kaphat választ!

A C-vitamin felfedezése a tudományos körökben körbefutott anekdota szerint a véletlen műve. Szent-Györgyi már az Egyesült Királyságban és az USA-ban is kísérletezett egy rejtélyes vegyülettel, amit a mellékvesében és a citrusokban is kimutatott. A cukorjellegű vegyületről - melyet “nem tudom mi cukor” és “Isten tudja” néven emlegetett, de a tudományos körök hexuronsavként keresztelték el - tudta, hogy az ember számára rendkívül fontos, de előállítani csak az állatok és a növények tudták, az ember nem. Bárhogy próbálkozott azonban, nem sikerült olyan mennyiséget szintetizálnia, ami elég lett volna a vizsgálatokhoz.

Egy véletlennek köszönhetjük a c-vitamint?

Az anekdota szerint egy nap a professzor felesége egy paprikát is odatett a vacsora mellé, amit Szent-Györgyi nem szeretett, de veszekedni sem akart, így zsebre vágta a növényt. A laboratóriumba visszaérve jutott csak eszébe, hogy mit hozott magával, úgy döntött hát, hogy tüzetesebben megvizsgálja azt. Így fedezte fel, hogy a paprikából óriási mennyiségben képes hexuronsavat előállítani. Tengerimalacokon végzett kísérletekkel rájött arra is, hogy a C-vitamin hiánya okozza a tengerészeket sújtó skorbutot, így lett a vegyület egyik tudományos neve az aszkorbin-sav, vagyis skorbut elleni sav. Ezért a felfedezéséért 1937-ben a Nobel-díjat is kiérdemelte.

Az „Eljárás jól eltartható nagy C-vitamintartalmú készítmények előállítására” című találmányi bejelentését 1941. június 13-án tette meg. Ezt a napot 2008-ban a Magyar Feltalálók Napjának nyilvánították.

Forrás: 24.hu

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +27 °C
Minimum: +11 °C

Többnyire derült, napos időre van kilátás. Csapadék nem lesz. A légmozgás mérsékelt marad, csak északnyugaton fordulhatnak elő időnként élénk széllökések déli irányból. A legmagasabb nappali hőmérséklet 24 és 29 fok között alakul. Késő estére 14 és 19 fok közé csökken a hőmérséklet. Egészen szombatig nem várható fronthatás a meteorológiai előrejelzés szerint.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra