Lehet egy pár szex nélkül boldog?

Sok oka lehet annak, ha egy házasság szexmentessé válik. Ettől függetlenül azonban az sem biztos, hogy akkor jó egy házasság, ha van benne szex. Mitől jó tehát egy házasság?

Egy szexmentes házasságban élni, bizonyos helyzetekben felérhet egy kínzással is. A szex nem csak fizikailag kellemes tevékenység, hanem út az intimitáshoz, a lelki és szellemi kapcsolat kialakításához. Ha a párkapcsolat erős, a szex stresszoldóként működik, ha gyenge, akkor stresszfaktor is lehet.

Néhány helyen a feleségnek törvény adta joga van arra, hogy megtagadja férjétől a szexet. Az Egyesült Államokban, ha egy házastárs megtagadja a szexet, az akár hivatalos oka is lehet egy válásnak, elég indokot szolgáltat. Ebben az egyes államok között eltérés is mutatkozik. Néhány helyen - amennyiben a szex megtagadása nem befolyásolja a gyermeket, a pénzügyi helyzetet - a válási procedúrában is felhasználható ez az indok.

Nincs kedve a szexhez? Aludjon többet!

Egy 2009-es, a New York Times hasábjain megjelent, "When Sex Leaves the Marriage" ("Amikor a szex eltűnik a házasságból") című tanulmányban egy szociológust kérdeztek arról, hogy mi lehet az oka annak, hogy a házaspárok nem élnek szexuális életet. Denise Donnelly szociológus szerint a két fő ok a gyermek születése és a házastársi hűtlenség.

Az, hogy a szülés után egy időre megszűnik a szexuális élet, érthető. A szülés megviseli a női testet, emellett megváltoznak a prioritások. Másképp kel elosztani az erőforrásokat, energiát, pénzt. A legtöbb házaspár egyetért abban, hogy a gyerek születésével a tennivalók listája olyan hosszú lesz, hogy abba már nem feltétlen fér bele a szex.

A párkapcsolat számokban Egy átlagos házasság 14,8 évig tart - a tudomány ma már a szerelmet is számokba foglalja. Nem hangzik túl romantikusnak a német lap, a Die Welt szerint, de a tények egyértelműen kimutatják, hogy mi tesz jót - és mi nem - egy kapcsolatnak. Tudjon meg többet, kattintson! A félrelépés gyakran okozója a szexuális élet megszűnésének, ami érthető is. Gyakrabban is fordul elő szeretet nélküli viszonyban, mint egy szenvedélyes, romantikus házasságban. Ettől függetlenül mindkét esetben előfordulhat félrelépés. A megcsalt partner fenntartással kezeli a szex kérdését, főként azért mert nem tud túllépni azon, hogy párja másvalakivel lépett szexuális kapcsolatba, és emiatt elveszik a bizalom.

Ettől függetlenül egyéb okokra is visszavezethető, hogy megszűnik a szex a házastársak között. A szex megvonása vagy megtagadása, gyakran egyfajta bosszúként, büntetésként, "fegyelmezési módszerként" is használatos. Ezzel érzelmi hatalmat szerezve a másik fél felett. Egy idő után emiatt teljesen eltűnhet a szexuális vágy. Ennek pedig az a következménye, hogy megszűnik a szex.

Lehet boldog egy párkapcsolat szex nélkül is?ű

Lehet boldog egy párkapcsolat szex nélkül is?ű

Ha a párok ilyen helyzetben találják magukat, akkor több út is megnyílik előttük. Járhatnak párterápiára, csendben belenyugodhatnak a helyzetbe, házasságon kívüli viszonyt kezdenek esetleg elválnak. Néhány esetben a házaspárok együtt szeretnének maradni, így a nyitott kapcsolatot választják. Ez sok esetben a frigiditás egyik megoldása is lehet, ahol az összhang, szeretet megvan a házaspár között. Sőt egyes kutatások szerint a nyitott házasságok száma nőne, ha a társadalom elfogadóbb lenne.

Manapság a válás sokkal elfogadottabb, mint egy korábban. De azok számára, akik kisgyermeket nevelnek, esetleg anyagi körülményeik rosszak, azok kompromisszumként választják a nyitott házasságot.

A New York egyetem professzora Judith Stacey szerint az őszinteségnek sokkal több előnye és funkciója van, mint a szexuális hűségnek. Úgy véli a másik fél iránti tisztelet sokkal fontosabb egy egészséges házasság szempontjából, mint a szexuális hűség .

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +15, +20 °C
Minimum: +4, +11 °C

A felhőátvonulások mellett hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. Szórványosan alakul ki zápor. Erős, olykor viharos lesz az északnyugati szél, 15, 20 fok közötti maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Hétfőn nem jön újabb front, de még mindig hidegfronthoz hasonló hatás lesz tapasztalható. Görcsös fejfájás, izomgörcs léphet fel, sokan ingerlékenyek, nyugtalanok lehetnek. Az összetett légköri helyzet több panaszt is okozhat. Érdemes megnézni a meteogyógyász® alábbi napi tanácsait! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: