Legyőzhetjük a halálos baktériumot - a saját fegyverével!

A Nyugat-Ontariói Egyetem kutatói Joaquin Madrenas professzor (Roberts Kutatóintézet) vezetésével rájöttek, hogyan védi meg az emberi szervezetet saját méreganyagaitól a Staphylococcus aureus néven ismert baktérium.

A Staphylococcus aureus (SA) a kórházi fertőzések leggyakoribb és az egyéb fertőzések második leggyakoribb kórokozója. Észak-Amerikában évente félmillió beteget kezelnek kórházban kizárólag SA fertőzés miatt, aminek a becsült költsége eléri a négymilliárd dollárt. A baktérium legveszélyesebb fegyvere az úgynevezett szuperantigénje, mely kiterjedt és rendkívül károsító immunválaszt vált ki, amely toxikus sokk szindrómához (TSS) vezethet. A TSS igen súlyos betegség, melynek halálozása a specifikus kezelés hiányában magas. A tudósok már régóta csodálkoztak azon, hogy míg egyesek órákon belül meghalnak a TSS toxin következtében, mások teljesen tünetmentesen hordoznak toxintermelő Staphylococcusokat.

A jelenség magyarázata egy a baktérium sejtfalában található molekula, mely az immunsejtek TLR2 receptorához kötődve az IL-10 fehérje képződését idézi elő. Az IL-10 egy gyulladás ellenes molekula, mely megakadályozza a TSS-t. A megfigyelés arra is felhívja a figyelmet, hogy az evolúciós folyamatok nem mindig a versengés irányába tartanak. Talán a törzsfejlődés során alakult ki a mikrobák ezen tulajdonsága, mely lehetővé teszi, hogy ember és mikroorganizmus békésen élhessen egymás közelében. A felfedezés új utakat nyithat az antibiotikumok fejlesztésében is. A részletek a Nature Medicine online számában olvashatók.

Forrás: Medipress hírszolgálat

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +18, +29 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban kedden délelőtt nyugat felől csökken a felhőzet, de keleten elszórtan záporok kialakulása várható. Délután tovább szakadozik, csökken a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 18, 29 fok között alakul. Késő este 11, 18 fok lesz. Kedden ugyan markáns front nem érkezik, a körülmények viszont kettősfront jellegű légköri helyzethez hasonlítanak. Felerősödhetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, nyugaton migrén, keleten görcsös fejfájás jelentkezhet. Többen alvásproblémákkal küzdhetnek, a szabadban ingadozó hő- és komfortérzettel érdemes számolni. Gyakori lehet az ingerlékenység is. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció