Legalább hat íz érzékelésére képes az ember nyelve

A nyugati világ ételszakértői sokáig úgy vélték, hogy az ember mindössze négy alapvető íz érzékelésére képes. Ez a négy alap íz az édes, a keserű, a savanyú és a sós.

Az elmúlt évtizedek kutatási eredményeinek értelmében azonban a keleti umami lett az ötödik alap íz.

"Valójában az alapvető íznek nem létezik egységesen elfogadott definíciója, ugyanis a szabályok folyamatosan változnak" - nyilatkozta Dr. Michael Tordoff, a philadelphiai Monell Kémiai Érzékelési Központ genetikusa a LiveSciencenek. Azóta kiderült, hogy ötnél is több íz érzékelésére és megkülönböztetésére vagyunk képesek, az ételkutatók ráadásul újabb és újabb receptorokat fedeznek fel a nyelven, a szájpadláson és torok hátsó felszínén.

Az alábbi ízek egyaránt a hatodik alapvető íz címének elnyerésére pályáznak:

Kalcium

A kalcium jelentős szerepet játszik az izom összehúzódásban, a sejtek közötti kommunikációban valamint a csontok növekedésében. Emiatt a kalcium ízének érzékelése élettani szempontokból rendkívül fontos lehet. A kalciumnak minden kétséget kizáróan jellegzetes íze van, az emberek többsége kesernyésnek, és kréta-szerűnek titulálta az ízét. A kalciumban gazdag ételekkel, például a spenóttal, és egyéb zöldségekkel szembeni túlérzékenység megmagyarázhatja, hogy ötből négy amerikai miért nem jut elegendő mennyiségű kalciumhoz.

Kokumi

A kokumi íz elismeréséért ugyanaz a japán ételszakértő vállalat kampányol, amely körülbelül egy évtizeddel korábban elfogadtatta a világgal az umamit. Az L-hisztidin aminosav, az élesztő-kivonatban található glutation és a többek között a halikrában kimutatható protaminok képesek kölcsönhatásba lépni a nyelvünk felületén található kalciumreceptorokkal. Ennek egy "ízletes" vagy "telt" íz az eredménye.

Pikáns

A fűszeres és csípős ételek miatt kialakuló égető érzést sokan kedvelik világszerte. Bizonyos ázsiai kultúrákban a pikáns ízt már régóta alap ízként tartják számon, de a hivatalos ételszakértők ezt az égető érzést nem számítják az alapvető ízek közé. "A pikáns ételek összetevői sokkal inkább a nyelvünk tapintási receptorait aktiválják, mint konkrétan az ízlelőbimbókat, emiatt ebben az esetben nem igazan lehet ízről beszélni" - magyarázta John E. Hayes, a Pennsylvania Állami Egyetem ételtudományi professzora.

Hűvös

Az égető érzést keltő csípős, pikáns ételekkel szemben a mentolos, borsmentás ételek hűsítő érzetet keltenek a szájunkban. Itt is ugyanaz a mechanizmus lép életbe, mint a pikáns ételeknél, miszerint valójában a nyelvünk tapintási érzékelése hiteti el az agyunkkal, hogy a valóságosnál alacsonyabb lesz a szájunkban a hőmérséklet.

Fémes

Bizonyos ázsiai kultúrákban előfordul, hogy arany vagy ezüst levelekkel díszítik a currys ételeket, amely némileg megváltoztatja az ételek ízét. A fémes íz feltételezhetőleg összefüggésben áll az elektromos vezetőképességgel, ugyanis az ilyen esetekben kisméretű áramütés éri a nyelvünket.

Zsíros

Az emberek bizonyíthatóan képesek a zsír ízének érzékelésére, állapította meg a British Journal of Nutrition című magazinban publikált 2010-es tanulmány.

Szén-dioxid

A folyadékban oldott szén-dioxid szénsavat képez. Ez alkotja a szénsavas üdítők, a sör, a pezsgő és hasonló buborékos italok alapját. A nyelvet bizsergető érzést az apró buborékok szétpukkanása okozza, ezért nyilvánvalóan ezt az érzést is sokkal inkább a nyelv tapintási érzékelésének, mint a valódi ízlelésnek köszönhetjük.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26, +32 °C
Minimum: +11, +18 °C

A napsütés mellett többször megnövekszik a felhőzet, a több és vastagabb felhő a Dunántúlon ígérkezik. Nagyobb eséllyel itt alakul ki eső, zápor, zivatar. Élénk lesz az északnyugati szél, 23, 30 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Csütörtökön frontmentes idő lesz, de a nagy napi hőingás több panaszt is okozhat. A vérnyomás-ingadozás mellett a fejfájás szintén gyakori tünet lehet, a fokozottan érzékenyeknél pedig a görcsös bántalmak felerősödése is várható. Markáns hatások azonban nem érvényesülnek, a hőségmentes idő jót tesz az alvásnak és a pihenésnek. A Dunántúlon kissé változékonyabb idő lesz, ott ingadozhat a hőérzet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: