Koronavírus: hatékony lehet a magyar orrspray

Már állatokon tesztelik a koronavírus elleni, magyar fejlesztésű orrsprayt pécsi kutatók.

A klinikai tesztek szerint az azelasztint tartalmazó orrspray képes visszaszorítani az orrnyálkahártyán a vírus megtapadását és szaporodását afertőzéskorai szakaszában, ezáltal megakadályozva a COVID-19-betegség kialakulását, vagy pozitívan befolyásolva a betegség lefolyását és súlyosságát - adta hírül az RTL Híradó.

Az azelasztint tartalmazó spray egy már meglévő készítmény, a hazai patikákban is kapható. Most bebizonyították, hogy a hatóanyag megállítja a fertőzést, a vírus osztódását. A PTE Szentágotai János Kutatóközpont munkatársai szerint, mivel az orrban és a torokban megjelenő magas vírusszám súlyosabb lefolyású betegséget eredményezhet, valamint a vírus átadásának a lehetősége is nagyobb ebben az esetben, az orrspray használata mind a fertőzött, mind pedig a fertőzöttekkel kapcsolatba kerülő személyeknek egyaránt ajánlott lehet.

sfds
Az azelasztint tartalmazó orrspray meggátolja a vírus osztódását az orrtörzsben. Fotónk illusztráció, forrás: Getty Images

E mellett a pécsi kutatók - teljes egészében magyar háttérrel - fejlesztenek egy új orrsprayt, amely szintén meggátolja a vírus szaporodását az orrtörzsben. Ehhez egy mohácsi cég készít a tojássárgájából covid-ellenanyagot. A laboratóriumi vizsgálatokat a dr. Jakab Ferenc professzor által vezetett Nemzeti Virológiai Laboratóriumban végzik. A virológus elmondta: még több hónap, mire forgalomba kerülhet.

Amerikai kutatók is dolgoznak az antitestet tartalmazó orrspray-n, ami a vakcinák mellett extra védettséget biztosíthat az új koronavírussal szemben. Amikor a hibrid ellenanyagot egerek orrába fecskendezték a megfertőződést megelőző vagy követő hat órában, akkor a vírus mennyisége jelentősen csökkent a rágcsálók tüdejében két nappal a megfertőződést követően.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +38 °C
Minimum: +15, +24 °C

Folytatódik a hőhullám. Sok napsütésre készülhetünk, néhol hőzivatarok kialakulása sem zárható ki. Délután 32, 38 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Csütörtökön is tovább tart a hőség, front nem érkezik. Gyakoriak lehetnek az alvásproblémák, valamint a fáradékonyság és a dekoncentráltság is. A szívbetegeket nagy terhelés éri, gyakoriak lehetnek a keringési problémák. Kerülje a tűző napsütést, és fontos gondoskodni a rendszeres folyadékpótlásról. Egyre többeknél jelentkezhet fejfájás, migrén is, a tartós hőhullám extrém terhelést jelent. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)