Koronavírus: ezért fontos az "N-vitamin"

A koronavírus-járvány kitörése, valamint az ezzel járó korlátozások bevezetése óta emberek milliói jöttek rá szerte a világon, milyen felszabadító dolog (újra) felfedezni a természetet. Többen látogatják a nemzeti parkokat, kirándulóhelyeket, nőtt a túrázás és az úgynevezett erdőfürdőzés népszerűsége, és számos országban megugrott a sportfelszerelések eladása is. A szabadban való mozgás pedig nemcsak fizikai értelemben hat nagyon pozitívan az egészségünkre, hanem mentálisan is számos jó hatása van.

Egyre több kutatás eredményei támasztják alá, hogy a természettel való (újra)kapcsolódásnak számos előnye lehet. Ahogy John Norcross pszichológus professzor és kutatótársai fogalmaznak, N-vitamin-készletünket (N, mint nature, azaz természet) újratölthetjük, ha 30 percet töltünk a természetben. Ez lehet erdő vagy más zöld környezet, például egy park, de a vízi vagy vízparti környezetnek is hasonló jó hatásai lehetnek - írja a webmd.com .

Kiderült, így gyógyít az erdő Mindenki alapvetésként kezeli, hogy a természetjárás, a kirándulás pozitívan hat testünkre és lelkünkre. A tudomány számára most kezd csak világossá válni, hogy messze nem értünk még mindent ezekből a hatásokból. Részletek itt .

A természet ereje

Az elmúlt időszakban több olyan tanulmány is készült, melyek megerősítik a természetjárás egészségügyi előnyeit. Egy brit tudományos munka szerzői azt írják, hogy azok, akik legalább heti 120 percet töltenek a természetben, jó egészségről és jó közérzetről számoltak be. Egy másik tanulmány arra jutott, hogy amikor 60 felnőtt egy bambuszerdőben sétált 15 percet, utána sokkal jobb lett a hangulatuk, mint amikor városi környezetben gyalogoltak ugyanennyit.

Az erdőfürdőzésről pedig egy, 30 korábbi tanulmány felhasználásával készült tudományos elemzés szerzői azt írják, hogy csökkentheti a stresszhormonként is emlegetett kortizol szintjét, ezáltal hozzájárulhat lelki egészségünk megőrzéséhez és javításához.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Anafilaxiás reakció gyakori okai

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +11 °C
Minimum: +5 °C

Nagyrészt borult lesz az ég, de napközben az Alföldön, délutántól pedig már Borsodban is szakadozik, vékonyodik, gomolyosodik a felhőzet. Napközben egyre inkább az ország északi, északnyugati felére korlátozódik az eső, míg az Alföldön zivatarok is lehetnek. Többfelé megerősödik a nyugatias szél, zivatar környezetében akár viharos lökés is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet a Dunántúlon, Budapest körül és északon 7 és 13, az Alföldön 12 és 19 fok között alakul. Késő estére 4 és 10 fok közé hűl le a levegő. Napközben melegfront érezteti hatását, ami miatt a frontérzékenyek tünetei ismét felerősödhetnek.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra