Kiskorúaknak tilos lesz a szolárium?

Sokszor hallottuk már, hogy főként a világos bőrűeknél a túlzott UV-sugárzás a bőrrák jelentős rizikófaktora, s hogy különösen a gyerekkori leégés járul hozzá nagyban a későbbi betegség kialakulásához.

Kimutatták, hogy a gyerek- és fiatalkorban a bőrt érő UV-sugárzás összmennyisége korrelál a bőrrák kialakulásának gyakoriságával. Ezzel az indokkal a német Szövetségi Sugárvédelmi Hivatal azt szeretné elérni, hogy 18 éves kor alatt egyáltalán ne lehessen szoláriumozni. Szándékát a Deutsche Krebsgesellschaft, a tumoros betegségekkel foglalkozó orvostársaság is támogatja.

A bőrrák sajnos igen gyakori, csak Németországban, ahol a napsütéses órák száma elmarad a hazánkban mérhetőtől, évente százharminckétezren betegszenek meg valamilyen bőrrákban, ráadásul a gyakoriság növekedése erőteljesebb, mint más tumoros megbetegedések esetében.

A rákkialakulás a gyerekkorban a bőrön kialakuló festékes anyajegyek és májfoltok számával is egyértelműen összefüggésbe hozható, márpedig ez sem független a közvetlen napon, illetve UV-sugárzásnak kitéve eltöltött órák számával.

Ezért indítványozta a Deutsche Krebsgesellschaft a 2007. júniusában, Essenben megrendezett Nemzeti Onkológiai Prevenciós Konferencián a szigorú fiatalkori szoláriumtilalmat. Többek között azt is szorgalmazták, hogy a fényvédő-készítmények és az uszodákban, strandokon létesítendő árnyékolók esetében csökkentsék az ÁFÁ-t.

Szülőknek és gyerekeknek nálunk nem volna szabad hasonló javaslatokra és intézkedésekre várni ahhoz, hogy végre komolyan vegyük a napozás és a hőségben való vízi hűsölés szabályait.

Forrás:
www.onmeda.de

Olvassa el aktuális cikkeinket!

A nap képe: a magyar agykutató, akire büszkék vagyunk

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +17, +22 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt többnyire gyengén felhős, derült lesz az ég, csapadék nem alakul ki. Délután folytatódik a napos, gyengén felhős idő, csapadék nem lesz. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 17, 22 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Légnyomás emelkedés