Kijavíthatók a génhibák?

A Crispr-nek elnevezett technika képes kijavítani a genetikai kód egyszeri hibáját - állítják a Massachusettsi Műszaki Intézet (MIT) munkatársai.

Jelen vizsgálat egy genetikai alapú májbetegség korrekciójára irányult. Egérkísérletes modellben enzimek segítségével cserélték ki a genetikai szekvencia egy hibás pontját, ami a beteg máj gyógyulását vonta maga után.

Ugyan a módszer hatékonysága egyelőre csupán kísérletes körülmények között bizonyosodott be, azonban amennyiben a gyógyászatban is teret nyer, merőben új lehetőségek tárulnak fel.

Bele tudnak nyúlni a DNS-be (Fotó: Europress)

A genetikai kód például mutáció miatti megváltozása a végterméknek számító fehérjékben aminosav-cseréhez vezet, és az új makromolekula kevésbé képes elvégezni funkcióját, mint a nem mutáns. Ilyen egy bázist érintő elváltozás az alapja a Huntington-kórnak. A módszer nem csupán a már kialakult, genetikai alapú betegségekben segíthet, hanem az akár a mesterséges megtermékenyítés során fogant utódban is korrigálhatja a hibát.

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt általában közepesen felhős időre készülhetünk, csapadék nem valószínű. Délután a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk nyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul. Késő este 15, 20 fok lesz. Csütörtökön gyenge hidegfront hat a szervezetre. Az érzékenyeknél görcsös fejfájás, valamint izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek, az arra hajlamosak vérnyomás-ingadozást is tapasztalhatnak. Átmenetileg az ízületi problémák is fokozódhatnak. A szél kissé csökkenti a hőérzetet, a szabadban változó komfortérzet lesz jellemző. Az alvásproblémák mérséklődnek. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció