Kiderült, mikor kezdődik az öregkor

A magyarok egészségi állapota az átlagosnál sokkal hamarabb romlásnak indul az életkor előrehaladtával - állítja egy új nemzetközi tanulmány.

Melyek a legegészségesebb országok a Földön? Részletek itt.

A japán és a svájci emberek egészségi állapota 76,1 éves korukra csökken egy átlagos 65 éves szintjére, de a franciák, szingapúriak, kuwaitiak, dél-koreaiak és spanyolok sem szembesülnek az említett életkorra jellemző egészségügyi panaszokkal 75 éves koruk előtt. Mindez egy 195 nemzetet átfogó kutatás eredményeiből derült ki. A legrosszabb helyzetben az óceániai Pápua Új-Guinea lakosai vannak, akik még a 46. életévüket sem töltik be, amikor már olyan rossz az egészségük, mint egy 65 évesé. Magyarországon ez az életkor 61 év, ami a nem túl előkelő 136. helyre elegendő a ranglistán, holtversenyben Romániával és Szenegállal, éppen lemaradva Szudán, Zambia és Mali mögött.

A magyar idős emberek szervezete hamarabb öregszik a naptári koruknál
A magyar emberek szervezete hamarabb öregszik (fotó: iStock)

Lehetőségek és veszélyek

A kutatók első lépésként meghatároztak 92 életkorral összefüggő kórképet, közte szív- és érrendszeri, daganatos, krónikus légzőszervi és vesebetegségeket , cukorbetegséget, valamint többféle sérülést. Ezután megmérték, hogy ezek a betegségek mekkora terhet rónak a társadalomra a korai halálozás következtében elvesztett életévek, valamint a károsodott egészségi állapotban leélt évek tükrében. Viszonyítási alapként a globális, 65 éves korra jellemző átlagot használva végezetül kiszámolták az egyes országok esetében egyenértékűnek tekinthető életkort.

Az így kapott eredmények igen érdekes oldalról mutatják be a világ nemzeteit. Kiderült például, hogy még a magas jövedelmű országok között is jelentős eltérések vannak. A japán és a svájci idősek 76 éves koruk felett kerülnek olyan egészségi állapotba, mint a brit közel 71 vagy az amerikai 68 évesek. A megvizsgált 195 állam közül 108 olyan akad, ahol az emberek - egészségügyi szempontból - gyorsabban öregszenek az átlagosnál, beleértve tehát Magyarországot is. A lista végén található Pápua Új-Guinea mellett a Marshall-szigetek, Afganisztán, Vanuatu, a Salamon-szigetek, Lesotho, a Közép-Afrikai Köztársaság, Kiribati, Bissau-Guinea és a Mikronéziai Szövetségi Államok.

"A nagy eltérések azt mutatják, hogy a születéskor várható élettartam növekedése lehetőségeket és veszélyeket egyaránt rejt magában az idősek általános jóllétére nézve" - hívta fel a figyelmet dr. Angela Chang, a tanulmány vezető szerzője, a Washintoni Egyetem kutatója. Hozzátette, az életkorhoz kötődő egészségügyi problémák az emberek korai nyugdíjba vonulásához, a munkaerő csökkenéséhez, illetve az egészségügyi kiadások növekedéséhez vezethetnek. Éppen ezért az országok kormányainak és az egészségügyi rendszer egyéb döntéshozóinak mindenképpen fokozott figyelmet kell fordítaniuk arra, hogy a lakosság körében mikortól jelentkeznek az öregedés negatív hatásai.

A tanulmány a The Lancet Public Health című tudományos folyóiratban jelent meg.

Forrás: dailymail.co.uk

)
Olajág Otthonok (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +14, +20 °C
Minimum: +3, +12 °C

A párás reggelt követően változóan vagy erősen felhős időre van kilátás, többfelé előfordulhatnak záporok. Mérsékelt marad a szél, 14, 20 fok közé melegszik a levegő. Csütörtökön kettősfronti hatás érvényesül. Tovább gyengül az immunrendszer, emellett kellemetlen fejfájás, migrén és alvászavar léphet fel. Sokan nagyon megterhelőnek érezhetik a helyzetet. Érdemes megnézni a meteogyógyász® alábbi napi tanácsait! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: