Kiderült, miért hagyják ki a büntetőrúgást a focisták

A mérkőzés, sőt akár egy komplett bajnokság végkimenetele is múlhat azon, hogy a büntetőrúgást végző játékos betalál-e a kapuba, vagy sem. Holland kutatók vizsgálták, hogy a feszült helyzet milyen hatással lehet a labdarúgók agyi tevékenységére.

Miközben játékos és kapus farkasszemet néz egymással, a lelátón, közvetlenül a pálya mellett és a televíziók előtt is százak szorítanak azért, hogy a labda a hálóban - vagy épp jóval a mellett landoljon. Bár a feladat első pillantásra nem tűnik bonyolultnak, valójában óriási pszichés teher nehezedik a büntetőrúgást elvégző játékosra, így aztán nem ritka esemény, hogy a tizenegyesből végül nem születik gól. Holland kutatók arra vállalkoztak, hogy feltérképezzék, milyen agytevékenységek játszódnak le a labdarúgók fejében, melyek hozzájárulhatnak a büntetőrúgás sikertelen kimeneteléhez - számolt be róla a medicalxpress.com orvosi hírportál.

Megtilthatják a fejelést a focista gyerekeknek Korlátozná a fejelések gyakoroltatását gyermek- és ifjúsági csapatok edzésein az angol labdarúgó-szövetség (FA), miután egy korábbi kutatás szerint ez fokozhatja bizonyos idegrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát. Kattintson a részletekért!

Más agyi területek aktiválódnak

A Frontiers in Computer Science című folyóiratban is közzétett tanulmány azért is különleges, mert ez volt az első alkalom, hogy a szakemberek a történések valós körülményeik között, a futballpályán végezték el az agyi tevékenységek mérését. Ez alapján kiderült, hogy azoknál a játékosoknál, akik nem találtak a kapuba, a hosszú távú gondolkodásért felelős agyi területek mutattak kiemelkedő aktvitást - vagyis tulajdonképpen túlgondolták a kihagyott büntető következményeit.

agy agyműködés agyi tevékenység agyterület labdarúgás foci futballmeccs
agy agyműködés agyi tevékenység agyterület labdarúgás foci futballmeccs

"Hogyan lehet az, hogy a focilabdát meccs közben tökéletesen irányító játékosok, akik akár 50 méteres távolságról is képesek a kapuba találni, 11 méterről kihagyják a büntetőt?" - tette fel a kérdést Max Slutter, a Twente Egyetem villamosmérnöki, matematikai és informatikai karának MSc hallgatója, a tanulmány társszerzője, ami a kutatás kiinduló alapjaként szolgált. "Nyilvánvaló, hogy a hatalmas pszichés nyomás szerepet játszik a folyamatban, de miért képes ez azt eredményezni, hogy a játékosok kihagyják a büntetőt? Erre a kérdésre kerestük a választ úgy, hogy egy tizenegyes végrehajtása közben mértük meg a futballisták agyi aktivitását."

Élesben tesztelték a játékosokat

Slutter és munkatársai 22 önkéntes labdarúgót toboroztak, akiknek a büntetőrúgások közben úgynevezett fNIRS (funkcionális közeli infravörös spektroszkóp) technológiával vizsgálták az agyműködésüket. Ehhez egy speciális érzékelőkkel ellátott sapkát kellett viselniük, ami mozgás közbeni is képes rögzíteni az adatokat. A szóban forgó tanulmány ezzel az első lett, amelyik laboratóriumi körülményeken kívül vizsgálta a kihagyott büntetőrúgások hátterét.

A résztvevőknek különböző körülmények között kellett tizenegyeseket rúgniuk: szabadon (úgy, hogy nem állt védő a kapuban), egy barátságos kapus ellen, valamint egy feszült helyzetben, amikor valamilyen nyeremény múlott azon, hogy betalálnak-e, a védő pedig próbálta elterelni a figyelmüket. "Az eredmények alapján megállapítottuk, hogy azoknak a játékosoknak, akik nyomás alatt is tudtak teljesíteni, a feladatmegoldásért felelős agyi területek aktiválódtak. A motoros kéreg fokozott aktivitása összefüggést mutatott a nyomás alatt végzett teljesítménnyel. Ez logikusnak is tűnik, hiszen a büntetőrúgás elvégzésekor az egyik legfontosabb elem a mozgás" - magyarázta dr. Nattapong Thammasan, az egyetem munkatársa. Ezzel szemben azoknál a futballistáknál, akik hajlamosabbak voltak a szorongásra és gyakrabban hagyták ki a tizenegyeseket, az agy egy másik területe volt aktívabb - a prefrontális kéreg. Ez az agyi régió a hosszú távú gondolkodásért felelős, amiből arra lehet következtetni, hogy a szorongó játékosoknak a büntetőrúgás előtt azon járt az agyuk, hogy milyen következményei lesznek annak, ha nem szereznek gólt, és végül ez rontotta a teljesítményüket.

A kutatók úgy vélik, az fNIRS technológia segítséget nyújthat a profi labdarúgóknak abban, hogy megismerjék, a nagy nyomás hogyan hat az agyműködésükre. Sőt, ennek függvényében akár célirányosan arra is kiképezhetnék magukat, hogy a feszült helyzetekben az agyuk "hasznos" területei aktiválódjanak. Ez a technika természetesen nemcsak a hivatásos sportolóknál járhatna előnyökkel, hanem az olyan, nagyfokú precizitást igénylő szakmákban is, mint amilyen például az agysebészet.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció