Kiderül, mi közük a fehérjéknek a rákhoz

A fehérjék daganatos elváltozások kialakulásában betöltött szerepét is vizsgálják a pécsi és a debreceni egyetem munkacsoportjai egy több mint egymilliárd forintos uniós támogatású kutatás keretében - közölte a Pécsi Tudományegyetem (PTE).

A mintegy három éve indult és jövő decemberben záruló, 1,3 milliárd forintos uniós támogatású kutatás célja, hogy a PTE és a Debreceni Egyetem (DE) szakemberei feltárják, hogyan vesznek részt az egyes fehérjék a szervezet egészséges működésének szabályozásában és fenntartásában.

fehérjék, fehérjék szerepe, daganatok, daganatos elváltozások, gyulladásos betegségek,
fehérjék, fehérjék szerepe, daganatok, daganatos elváltozások, gyulladásos betegségek,

Személyre szabott terápiák jöhetnek

A kutatók azt is vizsgálják, hogy a fehérjéknek milyen szerepük van egyes betegségek - például a sokízületi gyulladás, a pikkelysömör, az immunológiai kórképek, a daganatos elváltozások és a gyulladásos betegségek - kialakulásában.

Jönnek az új rák elleni fegyverek - a részletekért kattintson ide!

A két egyetem által létrehozott stratégiai műhely olyan új szemléletet kíván meghonosítani, amely rendszerszinten vizsgálja a fehérjék szerepét a betegségek megelőzésében és személyre szabott terápiájában is. A kutatásoktól azt remélik, hogy azok eredményei a betegségek jövőbeni megelőzésében és kezelésében is hasznosíthatók lesznek.

A két egyetem számos intézete és kutatócsoportja vesz részt a programban. A kutatók modern orvosbiológiai, gyógyszerfejlesztési és egészségipari technológiákat, valamint világszínvonalú műszerparkot használnak.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +20, +26 °C
Minimum: +0, +7 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt szinte felhő sem lesz az égen, csapadékra nem kell készülni. Délután a napsütés mellett csak kevés gomolyfelhő jelenik meg, de ezekből csapadék nem lesz. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 0, 7 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 20, 26 fok között alakul. Késő este 12, 17 fok lesz. Csütörtökön nem érketik front. Hideg lesz a reggel, fennáll a megfázás veszélye, és a kopásos eredetű ízületi bántalmak is felerősödhetnek. A délelőtti gyors melegedés alatt vérnyomás-ingadozás jelentkezhet. A napsütés javítja a hangulatot és a közérzetet. A délutáni hőérzet a kellemes tartományban alakul. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció