Két szín, amely meghosszabítja az életet

A legutóbbi felmérések szerint a sárga és zöld színű zöldségekben található alfa-karotin nevű antioxidáns rendszeres fogyasztása akár 14 évvel is megnövelheti a várható élettartamot.

A DNS oxidációs eredetű sérülései, valamint a különböző fehérjék és zsírok mind szerepet játszhatnak az olyan krónikus betegségek kialakulásában, mint a szív- és érrendszeri megbetegedések és a rák. A karotionoidok, így a béta-karotin, az alfa-karotin és a likopin erős antioxidáns jelleggel rendelkeznek, így képesek megvédeni a szervezetet a különböző káros behatásoktól.

Az amerikai Betegség-ellenőrzési és Megelőzési Központ szakértői Chaoyang Li vezetésével az alfa-karotin fogyasztása és a halálozási arány közti összefüggéseket vizsgálták meg 15.318, 20 évnél idősebb felnőtt esetében. A résztvevők teljes kivizsgáláson estek át, majd a kutatók 1988 és 1994 között rendszeresen vérmintákat vettek tőlük, és egészen 2006-ig kísérték figyelemmel egészségi állapotukat. A kutatás ideje alatt összesen 3810 önkéntes hunyt el, de a halálozási arány alacsonyabb volt azok körében, akiknek vérében magas alfa-karotin szintet mértek a tudósok.

A vizsgálati adatok szerint az alfa-karotin segíthet megelőzni a szív- és érrendszeri megbetegedéseket és a daganatos betegségeket is. A kutatók szerint ezek alapján világosan látszik, hogy a rendszeres gyümölcs- és zöldségfogyasztás valóban évekkel meghosszabbíthatja az életünket. Az alfa-karotinban leginkább gazdag zöldség a répa, az édesburgonya, a sütőtök, a brokkoli, a zöldbab, a zöldborsó, a spenót, a tarlórépa, a kelkáposzta és fejes saláta.

A kutatás részletes leírása az Archives of Internal Medicine című szaklap online kiadásában olvasható.

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, csapadék azonban nem lesz. Délután folytatódik a változóan felhős idő, legfeljebb a Dunántúlon fordulhat elő egy-egy kisebb zápor. A szél napközben eros nyugati lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: