Két gyümölcs a végzetes betegségek ellen

A legújabb kutatások szerint a lila gyümölcsök fogyasztása csökkentheti az olyan, korral együtt járó krónikus megbetegedések kialakulásának esélyét, mint az Alzheimer-kór, a szív- és érrendszeri megbetegedések és a rák.

A Manchester Egyetem kutatásai szerint az áfonya, a vadszeder, a fekete ribizli és a szilva rendszeres fogyasztása a sclerosis multiplex és a Parkinson-kór kialakulásának esélyeit is csökkenti. A tudósok szerint a védőhatás kialakulásához arra van szükség, hogy a napi ajánlott gyümölcs- és zöldségadag kétötödét a lila gyümölcsök tegyék ki. A lila gyümölcsökben található hatóanyagok segítenek semlegesíteni a vas káros hatásait: a vas ugyanis árthat a sejteknek, ha rossz formában kerül az emésztőrendszerbe.

"A vasról általában azt hisszük, hogy teljesen ártalmatlan, sőt jót tesz az egészségünknek. Megfelelő formában ez igaz is, ha azonban nem megfelelően kerül a szervezetünkbe, olyan anyagokkal léphet kölcsönhatásba, amikkel együtt károsíthatja egészségünket" - nyilatkozta Douglas Kell professzor, a kutatás vezetője. A túl sok szabad vas gyengíti a C-vitamin immunerősítő hatásait is.

A kutatás részletes leírása az Archives of Toxicology című szaklapban olvasható.

Forrás: Medipress hírszolgálat

Olvassa el aktuális cikkeinket!

A nap képe: a magyar agykutató, akire büszkék vagyunk

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +17, +22 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt többnyire gyengén felhős, derült lesz az ég, csapadék nem alakul ki. Délután folytatódik a napos, gyengén felhős idő, csapadék nem lesz. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 17, 22 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Légnyomás emelkedés