Két évvel előre jelzi a rákot egy fehérje

Egy speciális fehérje tumorsejteken való tömeges jelenléte 90 százalékos pontossággal előrejelzi az áttétek kialakulását - olvasható a Journal of Clinical Investigation aktuális számában.

Y. Peng Loh (Amerikai Gyermek-egészségügyi és Humán Fejlődési Intézet) és munkatársai a CPE-delta N nevű fehérjét vizsgálták, mely 90 százalékos pontossággal előrejelzi a daganat áttétképző készségét májrák, és egy speciális mellékvese-daganat esetén.

A daganatok terjedése, áttétképzése fatális következményekkel jár, ezért a folyamat régóta áll a daganatkutatás és a célzott gyógyszerfejlesztés fókuszában. A munkacsoport eredményei felvetik, hogy arra alapozva érdemes lenne egy olyan tesztet is kifejleszteni, melynek segítségével megjósolható a daganat biológiai viselkedése. Jelenleg erre a célra az orvosok a daganat szövettani jellegzetességeit, illetve a tumor szervezetben való kiterjedését alkalmazzák.

Amerikai, kínai és kanadai kutatók 99 májrákos és 14 feokromocitómás és paragangliómás (speciális mellékvese-tumorban szenvedő) betegből gyűjtöttek szövetmintákat, és megállapították, hogy amennyiben a daganatban a CPE-delta N szintje meghaladja a környező szövet tartalmának kétszeresét, igen nagy volt annak a valószínűsége, hogy két éven belül terjed a szervezetben a daganatos folyamat. Ennél alacsonyabb érték esetén jóval kisebb volt a kockázat. A fehérje mintegy 76 százalékos pontossággal mutatta meg, mely daganatok nem fognak kiújulni két éven belül. A módszer előnye, hogy a diagnózishoz csekély mennyiségű minta szükséges - szemben a ma használatos vizsgálatokkal.

A CPE-delta N a karboxipeptidáz E (CPE) egyik variánsa, mely a hormonok aktiválásában tölt be szerepet. A fehérje szintje szintén emelkedett agresszív emlőrákban, a fej-nyak régió daganataiban, és vastagbélrákban, ami arra utal, hogy a tesztet a jövőben igen széles körben alkalmazni lehetne.

A CPE-delta N termelődését gátolva egérkísérletekben sikerült megállítani a daganatok növekedését. Azonban ez csak egy korai eredmény, a humán gyógyászatban való felhasználás még sokat várat magára.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +18, +29 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban kedden délelőtt nyugat felől csökken a felhőzet, de keleten elszórtan záporok kialakulása várható. Délután tovább szakadozik, csökken a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 18, 29 fok között alakul. Késő este 11, 18 fok lesz. Kedden ugyan markáns front nem érkezik, a körülmények viszont kettősfront jellegű légköri helyzethez hasonlítanak. Felerősödhetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, nyugaton migrén, keleten görcsös fejfájás jelentkezhet. Többen alvásproblémákkal küzdhetnek, a szabadban ingadozó hő- és komfortérzettel érdemes számolni. Gyakori lehet az ingerlékenység is. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció