Katicával a fertőzések ellen?

A harlekinkatica toxinja számos kórokozó baktériumot elpusztít - állítják a Würzburgi Egyetem munkatársai.

Kísérleti körülmények között a katicabogár vérszerű anyaga számos kórokozót, például a tuberkulózist, a több antibiotikummal szemben is rezisztens Staphylococcus törzseket, vagy a malária parazitáját is elpusztította. A bogárszérum antimikrobás hatása újfajta antibiotikumok alapját jelentheti.

A harlekinkatica 2005 óta rohamosan terjed Nagy-Britanniában, nagyobb, és jóval agresszívebb, mint az őshonos 46 faj. A bogár térdízületéből egy kellemetlen szagú keveréket választ el, mely elriasztja a ragadozókat. A Biology Letters oldalain megjelent tanulmány demonstrálja, hogy az anyag igen erős antibiotikus hatással rendelkezik. A harmoninnak elnevezett hatóanyagot 12 baktériummal szemben próbálták ki, és hatásosnak bizonyult a kólibaktériummal, a rezisztens Stapyhlococcus szal, a tuberkulózis csíráival, illetve a maláriával szemben is. Mindazonáltal az anyag a humán sejtekre is toxikus, emiatt a széleskörű alkalmazás előtt kémiai módosításra is szükség lesz.

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +15, +22 °C
Minimum: +10, +15 °C

Hazánkban szombaton délelőtt többnyire erősen felhős, borult lesz az ég, északon lehet szakadozottabb a felhőzet. Elszórtan, főleg délen számíthatunk esőre, záporra. Délután továbbra is sok lesz felettünk a felhő. Délen többfelé lehet eső, zápor, máshol nagy csapadék nem valószínű. A szél napközben élénk északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 15, 22 fok között alakul. Késő este 10, 15 fok lesz. Szombaton hidegfronti hatás várható, nagy terhelés éri a szervezetet. Erős görcsös panaszok léphetnek fel, többek között görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek. Romolhat a szívbetegek állapota, az arra hajlamosak keringési és vérnyomáspanaszokat tapasztalhatnak. Csökken a hőérzet, romlik a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső