Karikó Katalin japán tudományos elismerést kapott

Karikó Katalinnak és kutatótársának, Drew Weissmannak ítélték oda az idei Japán díjat anyagok és gyártás kategóriában - tette közzé honlapján a Japán díj alapítvány kedden. Az indoklás szerint az mRNS-vakcinák kifejlesztéséhez hozzájáruló úttörő kutatásaikért kapták a tudományos elismerést.

Az idei Japán díjat ökológia és környezet kategóriában az amerikai Christopher Field professzornak ítélték oda az éghajlatváltozás és a bioszféra produktivitása közötti összefüggések vizsgálatáért.

Az elismerésről beszámoló Szegedi Tudományegyetem (SZTE) közleménye szerint, a díjazottakat bejelentő online sajtótájékoztatón Karikó Katalin kiemelte: a kitüntetéssel elismert eredményükhöz számos más tudós, továbbá technikusok és az egészségügyi dolgozók munkája is hozzájárult.

Karikó Katalin japán tudományos elismerést kapott.
Karikó Katalin japán tudományos elismerést kapott.

A kutatás izgalmas és kreatív elfoglaltság

Szakmai életútját összefoglalva az SZTE kutatóprofesszora hangsúlyozta: mindegy, milyen messziről indul az ember, rengeteget el tud érni, ha céljait nem adja fel, ha eltökélten dolgozik. Kifejezte reményét, hogy a Japán díj elnyerése is arra inspirálja a női tudósokat, hogy vállaljanak vezető pozíciókat. A fiatal generációknak pedig azt üzente, az a legfontosabb, hogy élvezzék, amit csinálnak. Szerinte a tudományos munka élvezetes, a kutatás izgalmas és kreatív elfoglaltság.

Oklevél, érem és pénzjutalom

Az elismerést egyébként a japán kormány hozta létre 1983-ban azzal a céllal, hogy hozzájáruljon a tudomány és a technológia fejlődéséhez világszerte. Minden évben a tudomány és a technológia fejlődését figyelembe véve két területet választanak ki a díjazásra. Általános szabály, hogy minden területen egy díjat osztanak ki, és minden díjazott oklevélben, éremben és pénzjutalomban részesül.

A legfontosabb kérdések az mRNS-vakcinákról.

A Japán díj alapítvány mintegy 15.500 neves tudóst és mérnököt kért fel a világ minden tájáról, hogy jelöljenek kutatókat az elismerésre. A két kategóriában 346 jelölés érkezett, közülük választották ki a díjazottakat. Az elismerést a japán császári pár és más ország vezetőinek jelenlétében adják át áprilisban.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek, de csapadék nem várható. Délután folytatódik a napos idő, az időnként megnövekvő felhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben mérsékelt délnyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 25, 30 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció