Jön a géndopping: könnyebb beletörődni?

Nemrégiben a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) bejelentette, hogy a sportolóktól Rióban levett mintákat a genetikai dopping kiszűrése érdekében is vizsgálni fogják. És erre meg is van minden okuk.

A hagyományos génterápia extra gének beiktatásával dolgozik, amelyek szekvenciája eltér az egyén saját génverziójától. Ha ilyen extra géneket találnak a mintában, akkor bizonyítottnak veszik, hogy a sportoló genetikai doppingot követett el.

Elizabeth Parrish, az öregedésellenes terápiákon dolgozó BioViva cég vezetője azt állítja, hogy alávetette magát egy olyan kísérleti génterápiának, amely gátolja az izomszövet leépülését. Más szóval, az izmok erősek maradnak akkor is, ha valaki nem végez edzéseket, illetve gyorsabban növekednek a tréning hatására. Azt is elmondta, hogy sportolóktól is gyakran kap hívásokat, akik elszánták magukat a génkezelésre.

A géndopping elleni új tesztet Anna Baoutina, az ausztrál mérésügyi intézet molekuláris biológusa fejlesztette ki. Ezzel olyan extra géneket keres, amelyek az EPO hormon termeléséért felelősek. Az EPO ugyanis a vörösvértestek előállítását serkenti, s ez nagy előny a sportolók számára, hiszen nagyot javíthatnak az izmaik oxigénellátásán.

A NOB döntése talán megnyugtatóan hangzik, de jelenleg igen messze vannak tőle az ellenőrző szervezetek, hogy minden doppingolót, különösen géndoppingolót elkapjanak. Ha az EPO-termelését serkentő géneket közvetlenül az izomba juttatják, akkor a vérben ezek nem jelennének meg, azaz csak úgy lehetne kimutatni a csalást, ha egy darab eltávolított izomszövetet vizsgálnak, ami nyilvánvalóan képtelenség.

Ha a  vérben extra géneket találnak, biztosra vehető a genetikai dopping

Még ennél is nehezebben lehet majd követni a génolló technológiákkal elkövetett géndoppingot. Az úgynevezett CRISPR technika lehetővé teszi, hogy ne idegen géneket juttassanak a szervezetbe, hanem a DNS finom megváltoztatásával tegyék hatékonyabbá a szervezetet. A CRISPR-el anélkül lehet megváltoztatni a géneket, hogy a legkisebb mértékben is megváltoztatták volna a DNS-szekvenciákat, elég az epigenom néven ismert kémiai címkéken változtatni. Az epigenom szerkesztése a betegségek kezelésére még a géneditálásnál is hatásosabb lehet. És ha az epigenom szerkesztés teret nyer a gyógyászatban, biztosra vehető, hogy meg fog jelenni a sportban, pontosabban a doppingolásban is.

A New Scientist szerint okkal tételezhető fel, hogy a jelenlegi antidopping rendszer képtelen kiszűrni a csalások többségét. Egy névtelen kutatás 2011-ben arra jutott, hogy a sportolók több mint harmada használ tiltott teljesítményfokozókat, miközben a tesztek csak kevesebb mint 2 százalékukat képesek elcsípni. A géndopping és az epigenom dopping felderítése még ennél is sokkal halványabb eredményeket hozhat.

Lehet, hogy végül nem marad más, mint beletörődni a megváltoztathatatlanba: az egyre fejlettebb doppingot nem lehet távol tartani a sporttól. Csakhogy sokak szerint ez egy erkölcsileg igen erősen kifogásolható álláspont. Nem lehet ugyanis a dopping elfogadásával arra kényszeríteni a sportolókat, hogy tegyék ki magukat a teljesítményfokozók egészségügyi kockázatainak.

A génolló megváltoztatta a biológiát, hiszen megjelenésével a tudományág előtt teljesen új távlatok nyíltak - állítja a technika társfelfedezője, Emmanuelle Charpentier. Részletek!

A valóság azonban az, hogy bizonyos fajta doppingszereket (például a koffeint) legálisan is lehet használni. Másrészt a 2011-es felmérés szerint sok sportoló úgy gondolja, hogy az eredmények elérésére nincs más lehetőségük, mint a szerekhez nyúlni, mert ha ők nem, akkor más megteszi. Továbbá sokan hiszik, s megtalálhatók köztük a terület szakértői is, hogy a genetikai dopping megfelelő orvosi felügyelet mellett csökkenti és nem növeli a sportolókra leselkedő veszélyeket. Sőt bizonyos fajta genetikai doppingtól a sportolók egészségesebbek lesznek.

A dopping és különösen a genetikai dopping engedélyezése nem befolyásolná a sportversenyek igazságosságát, mert egyes csapatok (és olimpiáról lévén szó, egyes nemzetek csapatai) sokkal több pénzt és erőforrást tudnak befektetni a teljesítményfokozásba, s ebben az is benne van, hogy néhány versenyző genetikai kiegészítést kapott a képességei javítására.

Korábban elválasztották a férfi és női versenyeket, vagy éppen súlycsoportokat hoztak létre a genetikai különbségek ellensúlyozására. Csakhogy már ma is tudjuk, hogy több mint 200 génvariáns kapcsolódik a kiemelkedő sportteljesítményekhez, s ez a szám csak növekedni fog.

Feltehetjük a kérdést, hogy vajon mi a tisztességtelenebb, úgy fokozni a vörösvértestek számát, hogy a versenyzők méregdrága magassági sátrakban alszanak, vagy EPO géndoppingot kapnak? A sportetikával foglalkozó oxfordi szakértő, Julian Savulescu azt állítja, hogy a maximális maximális megengedhető vörösvérsejtszámon alapuló biztonság tisztességesebb volna, és hagyná, hogy a sportolók növeljék vörösvérsejtszámukat bármilyen biztonságos módon, ideértve az intravénás EPO-hormont. A genetikai dopping bizonyos formái a sportolóknak emberfeletti képességeket adhatnának, de elég volna ezeket tiltani a teljes tilalom helyett.

Végül pedig akár tetszik, akár nem, a genetikai dopping és epigenome dopping már itt vannak a nyakunkon. A sport autoritások nem lesznek képesek megállítani őket, bármit is állítsanak. Sokkal jobb lenne mindenkinek, ha a tiltást felváltaná az elfogadás – állítja Michael Le Page, a New Scientist szerzője.

Forrás: newscientist.com

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26, +32 °C
Minimum: +11, +18 °C

A napsütés mellett többször megnövekszik a felhőzet, a több és vastagabb felhő a Dunántúlon ígérkezik. Nagyobb eséllyel itt alakul ki eső, zápor, zivatar. Élénk lesz az északnyugati szél, 23, 30 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Csütörtökön frontmentes idő lesz, de a nagy napi hőingás több panaszt is okozhat. A vérnyomás-ingadozás mellett a fejfájás szintén gyakori tünet lehet, a fokozottan érzékenyeknél pedig a görcsös bántalmak felerősödése is várható. Markáns hatások azonban nem érvényesülnek, a hőségmentes idő jót tesz az alvásnak és a pihenésnek. A Dunántúlon kissé változékonyabb idő lesz, ott ingadozhat a hőérzet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: