Jókedvet szippanthatunk - receptre

A Mount Sinai Orvosi Egyetem (New York) kutatói egy orron keresztül alkalmazható spray-t fejlesztettek, melynek segítségével kezelni lehetne a depressziót és a szorongást.

Becslések szerint a nők egynegyede, a férfiak egytizede szenved élete során a depresszió tüneteitől. Az új, antidepresszáns hatású spray természetes agyi vegyületeket tartalmaz és két órán belül kifejti hatását, szemben a hagyományos szerekkel, melyek csak napokkal később hatnak. A folyadékfázisú anyag az orrüregből szívódik fel, és könnyen eléri az agy hangulatért felelős területeit. A kutatók szerint a módszer a jövőben más kórképek, például poszttraumás stressz esetén is alkalmazható lehetne.

Az agy idegsejtjei jelátviteli folyamataik során ugyanazokat az anyagokat, például az Y-neuropeptidet használják, mint amit a spray tartalmaz. Ez az anyag az agyban igen elterjedt, az idegrostokban van jelen a noradrenalin nevű hormon mellett: mindkettő a magatartás és a hangulat szabályozásában játszik alapvető szerepet. A korábbi vizsgálatok kimutatták, hogy stressz hatására felszabadulnak ezek az anyagok, mások, köztük a Michigani Egyetem kutatói, pedig arra jutottak, hogy ezen peptidek alacsony szintje növeli a depresszió kialakulásának veszélyét.

Az is ismert, hogy az Y-neuropeptid csökkenti a depressziót, azonban a molekula annak nagy mérete, valamint az agyat védő vér-agy gát miatt nehezen juttatható be a központi idegrendszerbe. Az orrspray pontosan ezt a problémát hivatott megoldani. Az orrüreg felső részén keresztül viszonylag könnyen be lehet jutni az agyba, ugyanis itt lép át a szaglóideg is.

Jelen tanulmány mintegy 15, 25-45 év közötti önkéntessel foglalkozott, akiken azt vizsgálták, a spray hogyan képes a központi idegrendszerbe juttatni az Y-neuropeptidet, valamint a szer hatását placebóval hasonlították össze. Ugyan a szert érintő vizsgálatsorozat még csak kezdeti fázisban van, de az eredmények nagyon biztatóak.

Animáció: HáziPatika.com

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +16, +27 °C
Minimum: +12, +17 °C

Hazánkban kedden délelőtt általában erősen felhős lesz az ég, többfelé várható zápor, zivatar. Délután folytatódik a változóan, legtöbb helyen erősen felhős idő, és további záporok, zivatarok alakulhatnak ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 12, 17 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 16, 27 fok között alakul. Késő este 11, 16 fok lesz. Kedden hidegfronti hatás érvényesül. Egész nap jelentkezhetnek panaszok, amik akár erősek is lehetnek. Görcsös fejfájás, izpm- és hasi görcsök léphetnek fel, romolhat a szívbetegek állapota. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok és a vérnyomás-ingadozás is. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. Csökken a hőérzet, alacsony lesz a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső