Jobban jár, ha megméreti: szívbetegségre utal a HgbA1c szint

Egy régóta alkalmazott teszt, melynek segítségével a vércukorszint hosszú távú kilengéseit mérik, sikerrel alkalmazható a szívbetegségek kockázatának felmérésben - állítják a bostoni Brigham and Women Kórház munkatársai.

A hemoglobin A1c (HbA1c) szintje a vércukorszint hosszú távú változásaitól függ, ennek segítségével képesek kiértékelni az orvosok azt, hogy mennyire sikeres a cukorbetegség terápiája. Ismert, hogy a cukorbetegség a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázati tényezője, azonban ennek mértéke egyénfüggő. Mivel minden 2-es típusú cukorbeteget alapvetően a magas kockázati csoportba sorolják, emiatt esetükben igen agresszív koleszterincsökkentő és vérnyomáscsökkentő készítményeket alkalmaznak. Azonban Nina P. Paynter és munkatársainak vizsgálata szerint sokuk esetében akár 20 százaléknál is alacsonyabb a szív- és érrendszeri megbetegedés tízéves kockázata, ezért nem lenne szükség akkora gyógyszerterhelésre.

Az Archives of Internal Medicine legfrissebb számában közölt vizsgálat során, mely két tanulmány adatait összegezte, 24.674 nő és 11.280 férfi adatait gyűjtötték össze. Mindkét vizsgálat a résztvevők HbA1c-szintjét célozta, átlagosan 11,8, illetve 10,2 év utánkövetési idő mellett. Ezalatt a 685 cukorbeteg hölgy közül 125 esetben alakult ki szívinfarktus vagy stroke (szélütés), míg a férfiaknál 563 cukorbetegből 170-nél. Nem cukorbeteg csoportban 1382 férfi esetében és 666 nőnél regisztráltak ilyen eseményt. Elemezve az eredményeket, a HbA1c-teszt segítségével a tudósok képessé váltak arra, hogy előre jelezzék a szív- és érbetegség kockázatát, amennyiben azt kiegészítették a koleszterinszint és a C-reaktív fehérje mennyiségének vizsgálatával. Megállapították, hogy a cukorbeteg nők 71,9 százalékánál 20 százaléknál alacsonyabb a szív- és érbetegség tízéves kockázata, míg a cukorbeteg férfiak csak mintegy 24,5 százaléka mutat hasonlóan kedvező értéket.

A vizsgálatot az eredmények megerősítése céljából további tanulmányok fogják követni. Mindenesetre amennyiben ezek pozitívan zárulnak, az orvosok képesek lesznek jobb hosszú távú kezelési döntéseket hozni.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +25, +33 °C
Minimum: +14, +21 °C

Változóan felhős lesz az ég, záporok és zivatarok is kialakulhatnak szórványosan. Élénk, erős lökésekkel kísért északi szél mellett 25, 33 fokot mérhetünk a legmelegebb órákban. Vasárnap kezdetben még hidegfronti hatás várható, majd a front mögött is jelentkezhetnek görcsös panaszok, többek között hasi görcsök is. A fejfájás egész nap jellemző lehet, a szeles tájakon pedig erősebben jelentkezhetnek a tünetek. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)