Jelentés a Vészhelyzet hazájából

Chicagóban, a világ egyik legnagyobb radiológus kongresszusán, korántsem volt vészesnek mondható a helyzet. A város annak ellenére is megőrizte nyugalmát, hogy egy hétre megszállták a szélrózsa minden irányából érkező egészségügyi szakemberek.

RSNA 2007

Az Észak-Amerikai Radiológus Társaság (RSNA) 1915-ben alakult meg. Ma már 41000 tagja van, 116 országból. Az RSNA 1985 óta minden évben a chicagói McCormick Place-ben tartja kongresszusát. Idén 62.000-en látogattak el oda azzal a céllal, hogy lépést tarthassanak az aktuális egészségügyi trendekkel, újdonságokkal.

27.846 orvos, 28.000 ezer kiállító és 6000 vendég regisztrált. Az orvosok száma tavalyhoz képest 3 százalékkal nőtt.

2200 tudományos poszter, 1400 oktató prezentáció volt látható.

A napi belépőjegy ára 300 dollár volt.

Kövesd a zöld szőnyeget

A szervezettségre idén is szükség volt. A szállodákból minden negyed-fél órában érkező buszok hihetetlen mennyiségű embert szállítottak a belvárostól kb. 20 percnyire lévő kongresszusi központba. A technikai kiállításra, a tudományos előadásokra és továbbképzésekre mikrochipes azonosító kártyával lehetett belépni, amit a regisztrációnál az igencsak vaskos programfüzettel együtt adtak ki. A résztvevők naponta több kilométert tettek meg az embertömegben, ha egyik épülettömbből a másikba, egyik előadásról a másikra kívántak eljutni, vagy a technikai kiállítást akarták feltérképezni. Az épületeket hosszú üvegfolyosó köti össze, amely alatt egy nyolcsávos autópályán zajlik a város forgalma. Célszerű volt a megadott színű szőnyeget követni, hogy biztosan megtalálható legyen a kívánt előadóterem. A fekete öltönyös - nyakkendős, vagy farmeres - edzőcipős, laptopokkal loholó szakembergárda délutánra már egységesen megrogyott kicsit. Az ügyesebbek a teraszokon friss levegőhöz is hozzájuthattak. A naponta megjelenő kongresszusi újság (Daily Bulletin), számos érdekes cikkel járult hozzá a nehezen befogadható információdömpinghez.

Mi foglalkoztatta a szakembereket?

A telefonkönyv méretű programfüzetből az orvosok kiválasztották a saját speciális érdeklődési körüknek megfelelő előadókat és előadásokat.

Több előadó foglalkozott az emlő-MR hasznosságával. Az amerikai onkológus társaságnak ebben az évben jött ki az ajánlása, amely szerint többek közt MR-rel is szűrni kell a magas emlőrák-rizikófaktorú nőket. Japán előadók az emlőrák rádiófrekvenciás elpusztításával (ablációjával) elért eredményeikről számoltak be. Számos rendkívül érdekes esetismertetetés is elhangzott.

A japán Gifu University munkatársai olyan automatikus ultrahangról tartottak előadást, amely nemcsak automatikusan végigpásztázza az emlőt, hanem fel is ismeri a kóros képleteket.

A teleradiológia is fontos téma volt. Az időzónák eltérése miatt kialakított távoli leletezést és a szakemberek egymás közti tapasztalatcseréjét, konzultációját, az esetmegvitatásokat egyre többen tartják rendkívül fontos előrelépésnek.

Szigorúan őrzött high-tech kiállítás

Két egymással szemben lévő épülettömb adott helyet a hatalmas technikai kiállításnak, ahova mágnes-kapukkal és biztonsági emberekkel körülvett bejáratokon lehetett csak bejutni. Akin nem volt belépő-azonosítókártya menthetetlenül kinn maradt. Akiken pedig internet-elvonási tünetek jelentkeztek, azok a kiállítás előterében, kisebb sorban állással internet lehetőséghez juthattak hozzá. A kb. 100 db laptop mellett csak állni lehetett (a szervezők nyilván tapasztalatból tudták, ha széket is tesznek oda, akkor sokak nem kerültek volna sorra).

A megszámlálhatatlan cég, rengeteg újítással, érdekes prezentációkkal kápráztatta el a szakembereket. A berendezések működését színész "betegek" demonstrálták. Ők feküdtek a kiállított CT-k, MR-k hengereibe és az ultrahangfej alá. Ki lehetett próbálni a legkorszerűbb digitális mammográfokat, távirányítós átvilágítókat, a virtuális kolonszkópot is. A könyves pultnál a legújabb radiológiai kiadványok vártak gazdára.

Vastag süppedő szőnyegek, stabil padozat és nem kevés anyagi ráfordítás árán, a kiállításon látható volt mobil mammográf, mobil MR és CT, illetve mobil PET-CT.

Intelligens képtovábbítás

A nyelvi nehézségeket áthidaló strukturált leletezés PACS (Picture Archiving and Communication System) képtovábbító és archiváló rendszerek is hatalmas fejlődésen mentek keresztül. A kiállításon prezentációkkal mutatták be, hogy már nemcsak a képek ábrázolása, hanem a munkafolyamatok irányítása is ezen keresztül történhet. A diszpécser egy központi irányító modulról követi, melyik munkaállomáson hány beteg lelete várakozik. Ezek a munkaállomások lehetnek akár ugyanabban a kórházban, vagy különböző városokban, illetve országokban is. Ha valahol nagyon feltorlódik a munka, könnyen átirányítható más, szabadabb munkaállomásokra.

Világítás, zene és szivacs

Számos olyan újítással is lehetett találkozni, amelyek nem tartoznak a nagy befektetést igénylő innovációk közé, egyszerűen csak a komfortérzetet növelik a vizsgálatok közben. Éppen ettől olyan fontosak.

Az egyik - mammográfjairól híres - cég például egy pici szivacsréteget mutatott be: a Mammopad-et. Ez a szivacs a mammográfra helyezve puhábbá és elviselhetőbbé teszi a mell összenyomásával járó kellemetlen érzést.

A zenével ellátott MR is komfortérzetet növelő újítás, nyugtató hatással bír a nyilvánvalóan feszült páciensre.

A színes megvilágítással és kedves játékfigurákkal ellátott gyermekbarát MR berendezés a szülőknek és gyerekeknek is megkönnyíti a vizsgálat hosszú perceit.

Beszédfelismerő szoftver

Az egyelőre még elég drága szoftver jelentősége egyre fontosabb. Segítségével a diktafonba mondott leletek, diagnózisok már leírva jelenhetnek meg a számítógépen. A szoftver nemcsak a gyorsaságot, sürgősségi ellátást segíti elő a munka lerövidítésével és megkönnyítésével, de emberi munkaerőt is lehet spórolni vele.

Egy nyelven beszélnek

Talán a radiológusoknak fog sikerülni először a világon, hogy tökéletesen egy nyelvet beszéljenek. Egyre bővül és fejlődik az angol nyelvű radiológiai szótár, a Radlex amely az egységes leletező szóhasználatot szolgálja. A radiológusok közös nyelve, az egységes nevezéktan már közel 12.000 szót tartalmaz (RadLex)

A globalizáció, a teleradiológia terjedése a világban elengedhetetlenné teszi, hogy a szakemberek pontosan értsék egymást.

A kifejezéseknek, fogalmaknak bárhol a világon ugyanazt kell jelenteniük. Az egységes radiológiai lexikon megkönnyíti a kutatást, az esetek összegyűjtését, országos statisztikák elkészítését, a tendenciák követését stb. Az azonos szóhasználattal mindenhol ugyanazt értik a szövegből, a diagnózisból.

A kongresszuson tanultakat, tapasztaltakat, a város és a jazz-klubok nyújtotta élményeket sokan vitték haza magukkal. De lényeges elem volt az is, hogy az amerikai, illetve számos más országból érkező szakembereknek az előadásokon, illetve továbbképzéseken való részvétele kreditponttal igazolt továbbképzést jelent.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +20, +26 °C
Minimum: +0, +7 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt szinte felhő sem lesz az égen, csapadékra nem kell készülni. Délután a napsütés mellett csak kevés gomolyfelhő jelenik meg, de ezekből csapadék nem lesz. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 0, 7 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 20, 26 fok között alakul. Késő este 12, 17 fok lesz. Csütörtökön nem érketik front. Hideg lesz a reggel, fennáll a megfázás veszélye, és a kopásos eredetű ízületi bántalmak is felerősödhetnek. A délelőtti gyors melegedés alatt vérnyomás-ingadozás jelentkezhet. A napsütés javítja a hangulatot és a közérzetet. A délutáni hőérzet a kellemes tartományban alakul. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció