Izgalmas dolog derült ki a kőkori emberről

Egy 5700 éves "rágógumit" találtak dán kutatók. Az anyag vizsgálatával ráadásul meglepő adatokat tártak fel a fogyasztójáról.

Az ősi rágógumi elemzésével a dán tudósok megállapították a fogyasztójának nemét és szemszínét, de még azt is, hogy az illető mit evett utoljára és milyen baktériumok voltak a szájában. Ez az első olyan eset, hogy egy teljes ősi emberi genomot sikerült visszanyerni emberi csont- vagy fogmaradványok nélkül - közölte Hannes Schroeder, a Koppenhágai Egyetem kutatója, a tanulmány társszerzője. Az ősi rágógumi egy nagyon pontos ősi DNS-forrás abból az időszakból, amelyből nagyon ritkán találunk emberi maradványokat - tette hozzá.

rágógumi, rágózás, nyírfakéreg, nyírfakátrány, nyírfakéregpép, fogtisztítás, éhség, ragasztó
rágógumi, rágózás, nyírfakéreg, nyírfakátrány, nyírfakéregpép, fogtisztítás, éhség, ragasztó

Így rágóztak őseink

A Dánia déli részén fekvő Syltholmban folyó ásatásokon talált nyírfakátrány-maradványt a kőkori ember használhatta rágógumiként. A kinyert DNS-minta elemzéséből kiderült, hogy nő fogyasztotta, akinek valószínűleg sötét haja, sötét bőre és kék szeme volt. Genetikailag az illető jóval közelebb állt az európai kontinensen élt vadászó-gyűjtögető emberekhez, mint az abban az időben Skandinávia középső részén élő emberekhez - állapították meg a kutatók.

Veszélyes, ha lenyeljük a rágógumit? A válaszért olvassa el korábbi cikkünket!

Syltholm egyébként egy páratlan lelőhely. Szinte mindent megőrzött az iszap, ami azt jelenti, hogy a szerves maradványok tökéletes állapotban maradtak meg - ismertette Theis Jensen, a tanulmány társszerzője. A térségben a kutatók találtak növényi (mogyoró) és állati (kacsa) DNS-t is, ami megerősítette a kutatók tudását arról, kik és miként éltek több mint ötezer éve a térségben. Azt viszont nem tudják pontosan, hogy a nyírfakéregpépet miért puhította a nő a szájában. Egyes feltételezések szerint talán így próbálta ragasztóanyaggá alakítani - az ugyanis már közismert, hogy az ősember nyírfaszurkot használt ragasztóként.

Egyes szakemberek azt is elképzelhetőnek tartják, hogy a nő fogtisztításra használta a pépet, vagy az éhségét akarta elvenni az anyag rágásával. És persze az is lehet, hogy egyszerűen csak kőkori rágógumiként szolgált a nyírfakéregpép.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +16, +27 °C
Minimum: +12, +17 °C

Hazánkban kedden délelőtt általában erősen felhős lesz az ég, többfelé várható zápor, zivatar. Délután folytatódik a változóan, legtöbb helyen erősen felhős idő, és további záporok, zivatarok alakulhatnak ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 12, 17 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 16, 27 fok között alakul. Késő este 11, 16 fok lesz. Kedden hidegfronti hatás érvényesül. Egész nap jelentkezhetnek panaszok, amik akár erősek is lehetnek. Görcsös fejfájás, izpm- és hasi görcsök léphetnek fel, romolhat a szívbetegek állapota. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok és a vérnyomás-ingadozás is. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. Csökken a hőérzet, alacsony lesz a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső