Injekció, amely megoldja a hátfájást

A Manchesteri Egyetem kutatói olyan bioanyagból készült implantátumot fejlesztettek ki, amely injekció formájában a szervezetbe juttatva végre enyhülést nyújthat a krónikus hátfájásban szenvedő betegeknek.

A krónikus derékfájás a fejfájás után a második leggyakoribb neurológiai rendellenesség a világon, melyet többnyire a csigolyák közötti porckorong degenerációja okoz.

A kutatók évek óta dolgoznak egy a derékfájás csillapítását biztosító módszer kifejlesztésén. A Soft Matter folyóiratban közzétett cikkükben most az egyetem kutatói arról számolnak be, hogyan lehet állandó jelleggel kiváltani a csigolyák közötti porckorong működését. A szakértők több éve dolgoznak mikrogél részecskékkel, amelyek felduzzasztható nanoszkopikus részecskék. Korábban kimutatták, hogy az ezekből a részecskékből álló befecskendezhető folyadék géllé tud átalakulni, amely helyreállítja a sérült porckorongok mechanikus tulajdonságait.

A kutatók most Dr. Brian Saunders vezetésével a mikrogél részecskék összekapcsolása révén olyan tartós, rugalmas gélt tudtak létrehozni, amely törés nélkül képes fenntartani a nagy, permanens alakváltozásokat. Ez a befecskendezhető gél sokkal kedvezőbb mechanikai tulajdonságokkal rendelkezik, mint az első generációs eszköz, és így képes biztosítani a beültetett eszközöktől elvárt hosszú távú tartósságot. A kutatók jelentős mérföldkőhöz érkeztek a befecskendezhető gél létrehozásával, amellyel minimálisan invazív módon lehet helyreállítani a csigolyák közötti porckorong degenerációját.

Tony Freemont professzor, a tanulmány társszerzője elmondta, hogy a porckorong sérülése krónikus derékfájást eredményez, amely óriási költségeket ró az államra évente, nem is beszélve arról a szenvedésről, amit a betegeknek és hozzátartozóiknak kell átélniük. A csigolyák közötti porckorong degenerációjának kezelésében elért mostani áttörés huszonöt év kutatás eredménye.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +10, +15 °C

Délelőtt a napsütés mellett változóan felhős lesz az ég, csapadék nem valószínű. Délután a napos időszakokat időnként gomolyfelhők zavarják, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Viharos idő