Influenza ellen védő betegség

A kutatási eredmények alapján a sertésinfluenzából felgyógyult emberek kiváló természetes ellenálló képességgel rendelkeznek az influenzavírusokkal szemben.

A H1N1 vírus elleni küzdelem során a szervezet olyan antitesteket termel, amelyek számos más influenzavírus-törzset képesek elpusztítani - derül ki a Journal of Experimental Medicine szaklapban megjelent tanulmányból. Az orvosok azt remélik, hogy e jótékony erő megzabolázásával olyan általános influenza elleni védőoltást fejleszthetnek ki, amely az influenza bármely típusa ellen védelmet nyújt. Ez pedig végül felválthatja a jelenleg alkalmazott, "legjobb tippen" alapuló influenza védőoltásokat.

A legújabb kutatást vezető Dr. Patrick Wilson szerint a H1N1 vírus egyedülálló lehetőséget biztosított a kutatóknak. "Megmutatta, hogyan lehet olyan vakcinát létrehozni, amely minden influenzavírus ellen immunitást biztosít. A legnagyobb meglepetés az, hogy a leggyakoribb törzsektől ennyire eltérő influenzavírus-törzs vezetett el bennünket valami olyanhoz, ami ilyen széles körben alkalmazható" - mondja Wilson.

A vizsgált kilenc betegben, akik a világjárvány alatt fertőződtek sertésinfluenzával, a fertőzés sokféle antitest termelését váltotta ki, amelyek a szezonális influenza, illetve influenzaoltás után csak ritkán figyelhetők meg. A kutatók úgy vélik, hogy a rendkívül erős antitestek annak eredményeképpen jöttek létre, hogy a szervezet az új sertésinfluenza fertőzés ellen harcolt, miközben a többi influenzavírus leküzdésével kapcsolatos korábbi emlékeit is felhasználta.

Dr. Sarah Gilbert, az Oxfordi Egyetem virológusa szerint a kutatás megerősíti az abba vetett hitet, hogy sikerülhet olyan vakcinát kifejleszteni, amely több influenzavírus ellen is véd egyszerre. Ennek eléréséhez azonban legalább öt évre lesz szükség.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +16, +27 °C
Minimum: +12, +17 °C

Hazánkban kedden délelőtt általában erősen felhős lesz az ég, többfelé várható zápor, zivatar. Délután folytatódik a változóan, legtöbb helyen erősen felhős idő, és további záporok, zivatarok alakulhatnak ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 12, 17 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 16, 27 fok között alakul. Késő este 11, 16 fok lesz. Kedden hidegfronti hatás érvényesül. Egész nap jelentkezhetnek panaszok, amik akár erősek is lehetnek. Görcsös fejfájás, izpm- és hasi görcsök léphetnek fel, romolhat a szívbetegek állapota. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok és a vérnyomás-ingadozás is. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. Csökken a hőérzet, alacsony lesz a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső