Így támasztanák fel az évszázadokkal ezelőtt kihalt dodót

A DNS-szekvenálás és a szintetikus biológia fejlődése olyan elképesztő tudományos lehetőségeket rejt, amelyekről korábban csak álmodtak a tudósok. Egy nemzetközi csapat most azt tervezi, hogy életre kelti a 17. században kihalt madárfajt, a dodót.

Ki ne hallott volna a furcsa külsejű – nagyfejű, vastag csőrű, vaskos lábú – röpképtelen madárról, a dodóról? Az egykor Mauritiuson élő madárfaj pusztulását az ember közelsége okozta: természetes élőhelyük és fészkeik pusztítása, az embertől egyáltalán nem félő egyedek befogása a dodó 17. század végi kihalásához vezetett.

dodó
Régóta foglalkoztatja a kutatókat, hogy a tudomány segítségével megismerhetjük-e évszázadokkal ezelőtt kihalt fajok egyedeit. Fotó: Getty images

Egy tudóscsapat most azt tűzte ki célul, hogy DNS-szekvenálás, a génszerkesztési technológia és a szintetikus biológia segítségével “feltámasztja” a dodót - számol be a merész kezdeményezésről a CNN.

Nagyratörő tervek

Beth Shapiro, a Kaliforniai Egyetem ökológia és evolúcióbiológia professzora kollégájával, Ben Lamm technológiai vállalkozóval és George Church-csel, a Harvard Medical School genetikusával a Colossal Bioscience biotechnológiai és géntechnológiai start-up égisze alatt látott neki a munkának. Shapiro az első, kulcsfontosságú lépésen már túl van: elvégezte a dodó genomjának teljes szekvenálását, dodómaradványokból kinyert ősi DNS-felhasználásával.

Ezután következik a galambfélék családjába tartozott dodó genetikai információinak összehasonlítása legközelebbi madárrokonaiéval, a ma is élő nikobári galambéval és a szintén kihalt Rodrigues-i szoliteréval. Ez az eljárás lehetővé teszi, hogy a kutatók leszűkítsék, a genom mely mutációi "teszik dodóvá a dodót" - idézte a CNN Shapirót. A következő lépés lényegesen nagyobb kihívást jelent: a nikobári galamb sejtjeinek programozása a kihalt faj DNS-ével. 

A kutatók hangsúlyozzák: még ha sikerrel is járnak, akkor sem a négy évszázada élt dodó "másolatát" hozzák létre, hanem egy módosított, "hibrid változatot" - írja a CNN. Shapiro szerint a siker lehetővé tenné a tudósok számára, hogy segítsenek megvédeni a kipusztulásra ítélt fajokat. 

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

)
Hogyan működik a bolhanyakörv?

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +10, +20 °C
Minimum: -2, +6 °C

Erősen felhős lesz az ég, a nap második felétől egyre többfelé lehet eső, zápor. Erős délnyugati szél mellett 10, 20 fokig melegszik a levegő. Csütörtökön melegfronti hatás érvényesül. Az érzékenyek körében puffadás és egyéb emésztési panaszok jelentkezhetnek, emellett keringési problémák léphetnek fel. Az arra hajlamosak akár intenzív migrént is tapasztalhatnak. Gyakori lehet a fáradékonyság és a dekoncentráltság. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: