Ígéretes a hepatitis C elleni új vakcina

Az immunrendszer T-sejtjeinek befolyásolásán keresztül ható, új, szintetikus IC41 nevű védőoltás segíthet a nehezen kezelhető hepatitis C vírussal fertőzött betegeknek - derül ki egy német vizsgálatból.

A kutatás vezetője, Dr. Michael P. Manns elmondta, hogy eredményeik alapján az új IC41 vakcina egyértelműen stimulálja a T-sejtválaszt olyan betegek esetében, akik nem reagáltak a megelőző interferon alapú kezelésre. A Gastroenterology májusi számában Dr. Manns és munkatársai a Hannoveri Orvostudományi Egyetemről azt is elárulták, hogy korábbi, egészséges önként jelentkezőkön végzett vizsgálatok alapján a vakcina nemcsak biztonságos, hanem a vírusra specifikus immunválasz kiváltására is képes.

A mostani vizsgálat 60, korábbi kezelésekre nem reagáló, idült hepatitis C fertőzött beteg bevonásával készült. Véletlenszerűen öt csoportba osztották a résztvevőket. Három csoportot kezeltek a vakcina különböző dózisaival, a negyedik csoport mintegy kontrollként csak hepatitis C vírus peptidet kapott, míg az ötödik szintén kontrollként poli-L-arginint. Három betegnél sikerült vírus elleni választ kimutatni, mindannyian a nagyobb dózisú vakcinával kezelt csoportokból kerültek ki. A betegek hepatitis C vírus RNS szintje egy egész nagyságrenddel csökkent. A változás azonban átmeneti volt, és később minden érték az eredeti szintre állt vissza. Dr. Manns szerint ugyan a vírusterhelés csökkenése csak kis mértékű, bátorítást adhat, hogy sikerült immunválaszt kiváltani az új oltóanyaggal.

A szerkesztői kommentárban Dr. Carlo Ferrari az Pármai Azienda Ospedaliero-Egyetemről azt emelte ki, hogy a vizsgálat segít bővíteni az idült hepatitis C vírus ellen kialakuló T-sejtes immunválaszról rendelkezésre álló tudásanyagot.

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +15, +22 °C
Minimum: +10, +15 °C

Hazánkban szombaton délelőtt többnyire erősen felhős, borult lesz az ég, északon lehet szakadozottabb a felhőzet. Elszórtan, főleg délen számíthatunk esőre, záporra. Délután továbbra is sok lesz felettünk a felhő. Délen többfelé lehet eső, zápor, máshol nagy csapadék nem valószínű. A szél napközben élénk északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 15, 22 fok között alakul. Késő este 10, 15 fok lesz. Szombaton hidegfronti hatás várható, nagy terhelés éri a szervezetet. Erős görcsös panaszok léphetnek fel, többek között görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek. Romolhat a szívbetegek állapota, az arra hajlamosak keringési és vérnyomáspanaszokat tapasztalhatnak. Csökken a hőérzet, romlik a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső