Hogyan öl észrevétlenül a péntek esti néhány pohár bor

Ön is azok közé tartozik, akik hétvégére tartogatják az alkoholt? Egyes szakértők azt állítják, hogy az alkoholmentes napok ugyanolyan fontosak, mint a javasolt napi alkoholfogyasztás betartása.

Legalábbis ezt állítja a British Medical Journal folyóiratban megjelent elgondolkodtató tanulmány. A Toulouse Egyetem kutatói középkorú emberek alkoholfogyasztási szokásait hasonlították össze három francia kisvárosban, illetve az észak-írországi Belfastban.

A franciák összességében sokkal többet ittak, hetente körülbelül 30 egységet, de a belfastiak, akik heti 22 egységet fogyasztottak, kétszer nagyobb valószínűséggel kaptak szívrohamot, illetve haltak meg szívroham következtében. Ez azért lehet, gondolhatnánk, mert a francia konyha sokkal egészségesebb. Valójában azonban a vizsgált franciák vérnyomása magasabb volt, többjük szenvedett cukorbetegségben, és mindkét csoportban ugyanolyan volt a koleszterinszint. Az egyetlen jelentős különbséget az jelentette, hogy a franciák rendszeresen ittak keveset egész héten, ami, úgy tűnik, megvédte a szívüket. Ezzel szemben a belfastiak heti mennyiségük nagy részét a hétvégén gurították le, vagyis túlzásba vitték az ivást.

A többség a rohamszerű berúgást úgy képzeli el, hogy hajnali kettőkor ott dülöngél a söröző előtt, gyomrában körülbelül 30 egység vodkával és sörrel. Valójában azonban már az is nagyivás, ha az ajánlott napi alkoholmennyiség dupláját isszuk meg. Nők esetében a javasolt napi mennyiség három egység, vagyis körülbelül másfél pohár bor. Ha tehát valaki három pohár bort iszik egy este, már nagyivónak számít. Férfiak esetében az ajánlott napi mennyiség négy egység, így öt pohár bor már soknak minősül.

Végül is mi az, ami annyira egészségtelen az egyszerre nagyobb mennyiségű alkohol elfogyasztásában? Az egyik kockázat az, hogy növeli az artériaelzáródás valószínűségét. Amikor a szervezetünk lebontja az alkoholt, acetaldehiddé alakítja át, melynek hatására a vérben lévő immunsejtek hajlamosabbak megtapadni a vérerek falán. Ha valaki rendszeresen vedel, az artériái nagyobb valószínűséggel beszűkülnek.

A szakértők eltérő véleményen vannak azt illetően, miért fejthet ki védő hatást a kisebb mennyiségű, de állandó alkoholfogyasztás. A lehetséges jótékony hatások közé tartozhat a gyulladás és a vérrögképződés csökkentése, valamint az antioxidánsok szintjének növelése (melyek vélhetően óvnak a rákkal szemben). A vörösbor ráadásul azzal a járulékos előnnyel is rendelkezik, hogy körülbelül 12 százalékkal növeli a "jó" HDL-koleszterin szintjét, így az artériák kisebb valószínűséggel szűkülnek be.

De vajon igaz-e, hogy az ajánlott napi alkoholmennyiség kétszeresének elfogyasztása egyetlen nap alatt közelebb hozhatja a szívrohamot? Andrew McNeill, az Institute of Alcohol Studies igazgatója szerint ez az a szint, ahol a károsodás megkezdődik.

"A francia tanulmány figyelmeztetés a középkorú férfiaknak" - teszi hozzá Annie Britton, a University College London epidemiológusa. "Ha rohamszerűen isznak, elvész az alkohol védőhatása."

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció