Hogyan fokozza egy pohár bor a rákellenes kezelés hatását?

Emlőrákos hölgyek esetén napi egy pohár bor fokozza a daganatellenes terápia hatásfokát - olvasható a Cancer Letters legújabb számában.

Kísérletes körülmények között bizonyították, hogy a vörösbor reszveratrol nevű összetevője megakadályozza, hogy a daganatsejtek ellenállóvá váljanak a rapamicin nevű szerrel szemben. A reszveratrol antioxidáns hatású vegyület, mely természetes körülmények között megtalálható a szőlőben, a málnában, az áfonyában és a mogyoróban, hatására jellemző, hogy véd a bakteriális és gombafertőzésekkel szemben.

A kutatók régóta tesztelik az anyagot mint a szívbetegség és az Alzheimer-kór kialakulását, valamint az öregedést gátló gyógyszert. Charis Eng professzor (Clevelandi Klinikai Lerner Kutatóintézet) és munkatársai szerint azonban a gyümölcs vörös színét adó szert alkalmazni lehetni a daganatok kezelésében, ugyanis emlőráksejteken tesztelve megakadályozta a rapamicinnel szembeni rezisztencia kialakulását - a rapamicin használatánál régóta visszatérő probléma, hogy ugyan a daganat kezdetben reagál, később azonban ellenállóvá válik a szerrel szemben.

A vizsgálat szerint a két szert kombinálva sikeresen lehetett gátolni a sejtek jelátvitelét, végeredményben pedig a sejtek szaporodását. A legújabb vizsgálatok szerint az antioxidáns hatású reszveratrol a PTEN gént aktiválja, mely a daganatok kialakulásának gátlásáért felelős, azonban a megerősítéshez további, betegeken végzett vizsgálatok is szükségesek.

Az emlőrák egyike a leggyakoribb daganatoknak, csak Nagy-Britanniában évente 45 ezer új esetet diagnosztizálnak. A rapamicint, melyet egy gomba termel, a 70-es években fedezték fel, eredetileg szervátültetett betegeken a kilökődés megakadályozására alkalmazták.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció