Hogyan érzékeli agyunk a zene ritmusát?

Az emberi agy különböző időzítő mechanizmusokat alkalmaz, amivel képes megmérni a hangok közötti távolságokat egy adott hangsorban, állapította meg a Wellcome Trust új tanulmánya.

Az olyan emberi viselkedés, mint a beszéd, vagy a mozgás nagyon precíz összehangoltságot és időzítést igényel. A Wellcome Trust kutatói egy kattogó hangokból álló hangsort játszottak le a 18 önkéntes résztvevőnek, miközben az agyukat MRI-vel vizsgálták. A részvevőknek meg kellett állapítaniuk, hogy az utolsó hangot megelőző szünet rövidebb, vagy hosszabb volt-e, mint az utolsó előtti hang előtti szakasz.

A vizsgálat során a kutatók megfigyelték, hogy az agy különböző területeket és eltérő mechanizmusokat alkalmaz, hogy megállapítsa a hangok között eltelt időt. A rendszeresen ismétlődő hangok időzítésének felismeréséhez az agyalapi idegdúcban található hálózat aktivitása nőtt meg, míg a rendszertelen hangok méréséhez a kisagy hálózata aktivizálódott. A Sundeep Teki, Dr. Manon Grube, Dr. Sukhbinder Kumar és Timothy Griffiths professzor által vezetett tanulmány a Journal of Neuroscience című lap legújabb számában jelent meg.

Az agyalapi idegdúcról és a kisagyról már korábban is tudtuk, hogy szerepet játszanak az idő érzékelésében, de ez a kísérlet most rámutatott, hogy az időérzékelésben betöltött szerepük a hangok ritmikus összefüggésének megfelelően változik, mondja Sundeep.

"Megállapítottuk, hogy a kisagyban található hálózat méri az időintervallumok abszolút hosszát, akárcsak egy stopperóra, míg az agyalapi idegdúc hálózata pedig a hangok közötti ütemet és ritmust méri, mint egy metronóm" - állítja Griffiths professzor.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +11, +16 °C

Délelőtt a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhk is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. Délután a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett időnként megnövekszik a felhőzet, elvétve egy-egy zápor kialakulása sem zárható ki. A szél napközben mérsékelt nyugati lesz. Hajnalban 11, 16 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 25, 30 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció