Hizlal az éjszakázás

A rendszeresen sokáig fent maradó éjszakai baglyok a hízás nagyobb kockázatának teszik ki magukat, derült ki egy új kutatásból.

A chicagói Northwestern Egyetem kutatói szerint az éjszakázó emberek jellemzően több kalóriát fogyasztanak este, és több gyorséttermi ételt fogyasztanak, mint korán fekvő, korán kelő társaik.

Az Obesity folyóirat online kiadásában megjelent tanulmányban 51 harminc év átlagéletkorú személyt vizsgáltak meg. Huszonhárman általában hajnali 3:45-kor feküdtek le és 10:45-kor keltek. A többiek normális rendszert követtek, legkésőbb hajnali 12:30-ig ágyba bújtak, és legfeljebb reggel 8 óráig aludtak.

A kutatók kimutatták, hogy a későn fekvők átlagosan 248 kalóriával többet fogyasztanak naponta, és étrendjükben kétszer annyi gyorséttermi étel, több cukros üdítőital, és csupán fele annyi zöldség és gyümölcs szerepel, mint a korábban lefekvő emberek esetében. Ezeket a plusz kalóriákat jellemzően este vagy éjszaka fogyasztották. Az eredmények szerint a rendszeresen sokáig fenn maradók testtömeg-indexe is magasabb, mint az átlagos alvóké.

"Az extra napi kalóriák jelentős mértékű, havi egy kilogramm hízáshoz vezetnek, amennyiben nem ellensúlyozza több testmozgás" - nyilatkozta a tanulmány társszerzője, Kelly Glazer Baron.

A kutatók véleménye szerint a hízás mögött az állhat, hogy éjszaka nem könnyű egészségesebb ételeket beszerezni, vagy az éjjeli baglyok jobban szeretik a kalóriadús élelmiszereket. A szerzők azt a következtetést vonják le, hogy az étkezési szokások összefüggésben állnak az alvási mintákkal, és az étkezés időpontja legalább olyan fontos, mint az, mit fogyasztunk. A kutatók ezen kívül arra is rámutatnak, hogy az egészségtelen ételek a nap nem megfelelő időpontjában történő fogyasztása a stroke, a szívbetegségek és a gyomor-bélrendszeri rendellenességek kockázatát is növelheti.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +18, +29 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban kedden délelőtt nyugat felől csökken a felhőzet, de keleten elszórtan záporok kialakulása várható. Délután tovább szakadozik, csökken a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 18, 29 fok között alakul. Késő este 11, 18 fok lesz. Kedden ugyan markáns front nem érkezik, a körülmények viszont kettősfront jellegű légköri helyzethez hasonlítanak. Felerősödhetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, nyugaton migrén, keleten görcsös fejfájás jelentkezhet. Többen alvásproblémákkal küzdhetnek, a szabadban ingadozó hő- és komfortérzettel érdemes számolni. Gyakori lehet az ingerlékenység is. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció