Hatékony vakcina melanoma ellen

Az immunrendszert aktiváló védőoltás mintegy 7 hónappal növelte az átlagos túlélést - olvasható a New England Journal of Medicine legfrissebb számában.

A melanóma malignum a bőr festéksejtes daganata, mely igen agresszív biológiai viselkedéssel bír. Előrehaladott formáira mindeddig igazán hatékony eljárást nem sikerült kifejleszteni. Az Indianai Egyetem munkatársainak irányításával, 21 egészségügyi központban egy újfajta módszer alkalmazhatóságát tanulmányozták.

A 3-as fázisú klinikai vizsgálat véletlenszerűen kiválasztott, 185 betegre terjedt ki, akiknél daganatáttéteket találtak. Az alanyok egy csoportja oltást kapott, melyet interleukin-2 nevű immunaktiváló szerrel egészítettek ki, ennek eredményeit hasonlították a csak interleukin-2-t kapó másik csoporthoz. A daganatos védőoltás (szemben a fertőző betegségeknél alkalmazottakkal) nem a betegség kialakulását védi ki, hanem a kezelés a már meglévő tumor esetén lehetséges.

Dr. Douglas Schwartzentruber és munkatársai megállapították, hogy a kombinációs kezelés hatására a daganattömeg mintegy 50 százalékos csökkenést mutatott, a csak interleukin-2-t kapóknál viszont csak 6 százaléknyi volt a hatás. A betegség rosszabbodás-mentes túlélése is hosszabb volt, vagyis a daganat 2,2 hónapig már nem nőtt tovább, szemben az interleukinos betegcsoport 1,6 hónapjával. A teljes túlélési adatokat tekintve is kedvezőbb volt a kombinációs stratégia, ezek a betegek 7 hónappal tovább éltek, 11 hónap helyett 18 hónapot. Sajnos a vakcina mellékhatásokkal is járt: az esetek 15 százalékában jelentkeztek szívritmuszavarok, illetve két haláleset a kombinációs kezeléssel hozható összefüggésbe.

A tavalyi évben az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszer-engedélyezési Hivatal (FDA) már elfogadott egy vakcinát, melyet prosztatarák kezelésében alkalmaznak. További védőoltások jelenleg is intenzív kutatás tárgyát képezik, a Kaliforniai Egyetem (Los Angeles) kutatói például a rosszindulatú agydaganatok új kezelési módszerén dolgoznak.

Videó: HáziPatika.com

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció