Három hétköznapi dolog, ami szívrohamot okoz

A szívroham fő kiváltó tényezőinek nagyszabású elemzéséből az derült ki, hogy számos hétköznapi tevékenységünk, például a kávézás, az alkoholfogyasztás, sőt még a légzés is hozzájárulhat a roham kialakulásához.

Mivel olyan sokan ki vannak téve a légszennyezésnek, a közlekedési dugóban belélegzett szennyezett levegő került a szívroham potenciális kiváltó tényezőit tartalmazó lista élére; a kutatók szerint a szívrohamok 7,4 százalékáért a közúti szmog felelős.

A belga Hasselt Egyetem környezettudományi intézetének kutatói szerint azonban ezen kívül a szívrohamok 5 százalékáért a kávé, további 5 százalékáért az alkoholfogyasztás, alig egy százalékáért pedig a marihuána fogyasztása járul hozzá. A hétköznapi tevékenységek közül a fizikai megerőltetés a szívrohamok 6,2 százalékában jelent meg kiváltó tényezőként, a túlzott étkezés 2,7 százalékban, a szex pedig a rohamok 2,2 százalékában volt felelős.

A kutatók ugyanakkor azt is hangsúlyozták, hogy a szívroham kockázata külön-külön valamelyik említett tényezők miatt az egyes személyek esetében adott időben rendkívül alacsony. A teljes népességre kiterjesztve azonban összeadódhatnak. A légszennyezettség például a szívroham jelentéktelenebb kiváltó tényezője, mivel azonban olyan sok ember van kitéve a szmognak, sokkal több szívrohamot vált ki, mint más jelentősebb triggerek, például az alkohol vagy a kokain. "A kisebb kockázatok nagyobb jelentőséggel bírhatnak, ha széles körben eloszlanak a népesség körében" - nyilatkozta a The Lancet folyóirat február 24-i számában publikált kutatás vezetője, Tim S. Nawrot.

Bár a passzív dohányzásra nem tért ki az elemzés, a kutatók szerint a másodlagos dohányfüst valószínűleg ugyanolyan jelentős tényezőnek számít, mint a légszennyezés. Azokban az országokban, ahol törvényileg betiltották a dohányzást a nyilvános területeken, a szívroham előfordulási aránya átlagosan 17 százalékkal visszaesett.

Animáció: HáziPatika.com

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +20, +26 °C
Minimum: +0, +7 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt szinte felhő sem lesz az égen, csapadékra nem kell készülni. Délután a napsütés mellett csak kevés gomolyfelhő jelenik meg, de ezekből csapadék nem lesz. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 0, 7 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 20, 26 fok között alakul. Késő este 12, 17 fok lesz. Csütörtökön nem érketik front. Hideg lesz a reggel, fennáll a megfázás veszélye, és a kopásos eredetű ízületi bántalmak is felerősödhetnek. A délelőtti gyors melegedés alatt vérnyomás-ingadozás jelentkezhet. A napsütés javítja a hangulatot és a közérzetet. A délutáni hőérzet a kellemes tartományban alakul. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció