Ha rosszul alszom, merevedési zavarom lesz?

Két friss tanulmány azt mutatja, hogy az alvászavarok összefüggésbe hozhatók a merevedési zavarral és az olyan urológiai rendellenességekkel, mint például a vizelettartási zavar.

Az első tanulmány az obstruktív alvási apnoé (OAA) és a merevedési zavar kapcsolatát vizsgálta 870 férfi részvételével, akiknek átlagéletkora 47,3 év, átlagos testtömeg-indexük pedig 30,2 (elhízott) volt. A szűrővizsgálat kimutatta, hogy a férfiak 63 százaléka szenvedett obstruktív alvási apnoéban, 5,6 százaléka szenvedett cukorbetegségben, és 29 százaléka dohányzott élete során.

Az életkor és egyéb egészségügyi körülmények beleszámítása után a kutatók arra az eredményre jutottak, hogy a merevedési zavarral küzdő férfiak több mint kétszer nagyobb valószínűséggel szenvedtek obstruktív alvási apnoéban, mint a merevedési zavar nélküli alanyok. Minél súlyosabb a merevedési zavar, annál nagyobb az OAA valószínűsége. A New York-i Mount Sinai Egészségügyi Központ kutatói azt javasolják, hogy a merevedési zavarban szenvedő férfiakat szűrni kellene obstruktív alvási apnoéra.

A második tanulmányban a New England Kutatóintézet kutatói 1610 férfit és 2535 nőt vizsgáltak öt évig, hogy megállapítsák az alvászavar és az urológiai rendellenességek közötti összefüggést. Az eredmények azt mutatták, hogy a rövid alvásidő férfiak esetében, valamint a nyugtalan alvás férfiak és nők esetében szoros összefüggésben áll az alsó húgyúti traktus rendellenességeivel. A vizelettartási zavar és az éjszakai vizelés nők esetében összefüggést mutatott a nyugtalan alvással, férfiak esetében viszont nem.

A két tanulmányt az Amerikai Urológus Társaság éves washingtoni konferenciáján mutatták be.

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, csapadék azonban nem lesz. Délután folytatódik a változóan felhős idő, legfeljebb a Dunántúlon fordulhat elő egy-egy kisebb zápor. A szél napközben eros nyugati lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: