Ha keveset alszunk, rákosak leszünk?

Ismert, hogy az alvásproblémák fokozzák az elhízás, a szívbetegségek, és a cukorbetegség kockázatát, ezáltal rövidítve a várható élettartamot. Azonban a Cancer legújabb számában megjelent tanulmány szerint a vastagbélrák kialakulását is befolyásolja.

A Case Western Egyetem (Cleveland) kutatói megállapították, hogy azoknál, akik átlagosan napi hat óránál kevesebbet alszanak, 50 százalékkal megnő a vastagbélpolipok kialakulásának esélye azokhoz képest, akik legalább hét órát alszanak. Mivel a polip a vastagbélrák előfutára, az összefüggés a rosszindulatú daganatokra is igaz lehet.

Dr. Li Li és munkatársai az alvási időtartam és a vastagbéldaganatok kialakulásának összefüggéseit vizsgálták; a túl kevés alvás merőben új kockázati tényezőnek bizonyult. A tanulmány során olyan egyéneket kerestek meg telefonon, akiket már endoszkópos vizsgálatra előjegyzésbe vettek. A demográfiai információk mellett rákérdeztek az aktuális alvási szokásokra is (az úgynevezett Pittsburg Alvásminőség Index alapján). Az 1240 betegből 338 esetben mutattak ki vastagbélpolipot. Ezek a betegek általában hat óránál kevesebb aludtak, szemben az egészségesekkel (kontrollcsoport), és a különbség statisztikailag különösen számottevő volt, amikor családi kórtörténet, dohányzás és elhízás alapján súlyoztak. Az összefüggés különösen nőknél tűnt jelentősnek.

A jelenség oka egyelőre nem ismert, azonban egyes feltételezések szerint az alvásmegvonás csökkenti a melatonin nevű vegyület termelődését, melyről tudjuk, hogy állatokban befolyásolja a DNS-javítás mechanizmusát, valamint az inzulin hatékonyságát.

Animáció: HáziPatika.com

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt általában közepesen felhős időre készülhetünk, csapadék nem valószínű. Délután a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk nyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul. Késő este 15, 20 fok lesz. Csütörtökön gyenge hidegfront hat a szervezetre. Az érzékenyeknél görcsös fejfájás, valamint izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek, az arra hajlamosak vérnyomás-ingadozást is tapasztalhatnak. Átmenetileg az ízületi problémák is fokozódhatnak. A szél kissé csökkenti a hőérzetet, a szabadban változó komfortérzet lesz jellemző. Az alvásproblémák mérséklődnek. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció