Ha eldobná a cigit, ne szedjen vitaminokat

Egy új tanulmány szerint a multivitamin-kiegészítőket szedő dohányosok az egészséges viselkedést több cigaretta elszívásával ellensúlyozzák.

Jó példa ez a pszichológiában "feljogosító" hatásnak nevezett jelenségre, amely akkor figyelhető meg, amikor az emberek egy jó döntés meghozatalával indokolnak egy később meghozott rossz választást, például ha egy hétig megtartóztatják, ezután úgy érzik, ez feljogosítja őket arra, hogy a hétvégén mértéktelenül fogyaszthassanak alkoholt. Jelen esetben a dohányosok szednek multivitamint, és szerintük ez az egészséges választás jogosítja fel őket arra, hogy többet dohányozhassanak. Valójában azonban nincs bizonyíték arra, hogy a multivitamin védelmet nyújtana a dohányzás rákra hajlamosító hatása ellen.

Az Addiction online kiadásában közölt tanulmány során a szerzők két kísérletet végeztek. Az elsőben 74 rendszeres dohányos kapott placebót, de a felének azt mondták, hogy C-vitamint kaptak. Ezután egy órás témafüggetlen felmérést készítettek az alanyokkal, ami alatt szabadon dohányozhattak. Azok, akik úgy tudták, hogy C-vitamint kaptak, majdnem kétszer annyi cigarettát szívtak el, mint azok, akik úgy tudták, placebót kaptak, ráadásul a sebezhetetlenség erősebb érzéséről is beszámoltak.

A második, kibővített kísérletben 80 alany vett részt, és a felmérésben már a multivitaminokkal kapcsolatos hozzáállásról is kérdeztek. Azok, akik úgy tudták, hogy multivitamint kaptak, ezúttal is többet dohányoztak a kontroll csoportnál. Ezúttal azonban az is kiderült, hogy a multivitaminokat nagyra értékelők sebezhetetlenségük nagyobb mértékű növekedését érezték, így még többet dohányoztak, mint azok a társaik, akik nem viszonyultak ilyen lelkesen a multivitaminokhoz. Más szóval tehát annál többet dohányoztak a résztvevők, minél erősebben hittek a multivitamin egészségjavító tulajdonságaiban.

A szakértők tehát úgy vélik, hogy az egészségtudatos dohányosok figyelmét érdemes felhívni arra a tényre, hogy a multivitamin készítmények nem előzik meg a rák kialakulását, és ez akár a leszokásra is ösztönözheti őket.

Animáció: HáziPatika.com

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +20, +26 °C
Minimum: +0, +7 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt szinte felhő sem lesz az égen, csapadékra nem kell készülni. Délután a napsütés mellett csak kevés gomolyfelhő jelenik meg, de ezekből csapadék nem lesz. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 0, 7 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 20, 26 fok között alakul. Késő este 12, 17 fok lesz. Csütörtökön nem érketik front. Hideg lesz a reggel, fennáll a megfázás veszélye, és a kopásos eredetű ízületi bántalmak is felerősödhetnek. A délelőtti gyors melegedés alatt vérnyomás-ingadozás jelentkezhet. A napsütés javítja a hangulatot és a közérzetet. A délutáni hőérzet a kellemes tartományban alakul. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció