Gyümölcsök, amelyek helyreteszik az emésztést

A prebiotikumok nagy mennyiségét tartalmazó mangó és szőlő segít a bélrendszer egészségének megőrzésében - állítják az indiai MACS-ARI kutatóintézet szakértői.

A mangót eddig magas szénhidrát- és kalóriatartalmáról ismerték, most azonban újabb oldaláról is megismerhettük a gyümölcsöt. A gyümölcs egyik típusában különösen magasnak mutatkozott a prebiotikumok szintje. A prebiotikumok olyan nem megemészthető tápanyagok, amelyek elősegítik a jótékony baktériumok (probiotikumok) szaporodását a bélrendszerben. A prebiotikumok tulajdonképpen a probiotikumok táplálékai. A probiotikumok, a jótékony baktériumok pedig segítenek távol tartani a betegségeket.

Dr. Parimal Lawate gasztroenterológus a probiotikumok szerepével kapcsolatban így nyilatkozott: "Ha nagy mennyiségben vannak jelen a szervezetünkben ezek a jóindulatú baktériumok, akkor a belek belső nyálkahártyája egészséges marad, és a gyulladásos bélbetegség, az antibiotikummal összefüggő betegségek, az irritábilis bél szindróma és más betegségek ellen is védelmet nyújtanak."

A kutatók tíz év alatt 90 ehető gyümölcsöt és növényt vizsgáltak azon tulajdonságukkal kapcsolatban, milyen hatékonyan képesek hozzájárulni a probiotikumok szaporodásához az emésztő szervrendszerben.

Vaishali Agte, az ARI kutatója elmondta, az eredmények azt bizonyítják, hogy a mangóban található L rhamnosus baktériumok visszaszorítja az E coli baktériumok jelenlétét. A mangó különféle változatai tehát ígéretes prebiotikumforrások lehetnek.

A prebiotikumok jelenlétét eddig csak nyugati eredetű élelmiszerekben vizsgálták. Ez az első alkalom, hogy indiai kutatók kísérleteztek indiai gyümölcsökkel és növényekkel prebiotikus tulajdonságaikat illetően. A végeredmény pedig az, hogy a prebiotikumok nagy mennyiségű jelenléte még tovább növelte a mangó egészségügyi előnyeit.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +16, +27 °C
Minimum: +12, +17 °C

Hazánkban kedden délelőtt általában erősen felhős lesz az ég, többfelé várható zápor, zivatar. Délután folytatódik a változóan, legtöbb helyen erősen felhős idő, és további záporok, zivatarok alakulhatnak ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 12, 17 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 16, 27 fok között alakul. Késő este 11, 16 fok lesz. Kedden hidegfronti hatás érvényesül. Egész nap jelentkezhetnek panaszok, amik akár erősek is lehetnek. Görcsös fejfájás, izpm- és hasi görcsök léphetnek fel, romolhat a szívbetegek állapota. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok és a vérnyomás-ingadozás is. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. Csökken a hőérzet, alacsony lesz a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső