Gyomorrák sörivás miatt - kiket érint?

Azon sörivók esetén, akik az alkohol lebontását szabályozó gén mutációját hordozzák, a gyomorrák kialakulásának magasabb kockázatával kell számolni. Az összefüggés azonban nem bizonyítható bor, vagy tömény italok esetén.

Egy speciális génvariáns esetén napi három, vagy annál több korsó sör elfogyasztása növeli a gyomor nyelőcső-beszájadzástól független rákjának kialakulásának valószínűségét - állítja Eric Duell (Katalán Onkológiai Intézet, Barcelona). Az Amerikai Rákkutató Társaság (AACR) floridai éves találkozóján elhangzott előadás szerint a sörivóknak érdemes lenne leteszteltetniük magukat, illetve a másik opció a sörfogyasztás felfüggesztése lehet. A sörfogyasztás, és a genetikai mutáció már önmagában is fokozza a kockázatot, a kettő együtt azonban még drasztikusabb hatású.

A tanulmány az "rs1230025 variáns"-ra fókuszált, mely három, az alkohol lebontásának szabályozásában érintett gén csoportja. Az elemzésbe 10 európai ország 521 ezer lakóját vonták be - az adatok egy korábbi, átfogó tanulmányból kifolyólag álltak rendelkezésre. A munka során a 35-70 éves populáció sör-, bor-, és töményszesz-fogyasztási szokásait, valamint a daganatos betegségek előfordulását hasonlították össze. A vizsgálat a gyomorrák kockázatának 75 százalékos emelkedését találta napi 30 gramm sörből származó alkohol bevitele esetén. (Egy korsó sör nagyjából 13 gramm tiszta alkoholt tartalmaz.) A bor, és az égetett szesz nem növelte a kockázatot.

Ugyanakkor azoknál a sörivóknál, akik hordozták a speciális mutációt, a kockázat még magasabb volt. A statisztikák szerint az európai populációban a mutáció aránya 20 százalék.

A gyomorrák a második leggyakoribb halált előidéző daganatos betegség, azonban az Egyesült Államokban - ahol az előadás elhangzott - más országokhoz viszonyítva ritkább.

Animáció: HáziPatika.com

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +15, +22 °C
Minimum: +10, +15 °C

Hazánkban szombaton délelőtt többnyire erősen felhős, borult lesz az ég, északon lehet szakadozottabb a felhőzet. Elszórtan, főleg délen számíthatunk esőre, záporra. Délután továbbra is sok lesz felettünk a felhő. Délen többfelé lehet eső, zápor, máshol nagy csapadék nem valószínű. A szél napközben élénk északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 15, 22 fok között alakul. Késő este 10, 15 fok lesz. Szombaton hidegfronti hatás várható, nagy terhelés éri a szervezetet. Erős görcsös panaszok léphetnek fel, többek között görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek. Romolhat a szívbetegek állapota, az arra hajlamosak keringési és vérnyomáspanaszokat tapasztalhatnak. Csökken a hőérzet, romlik a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső