Gyomorégés vagy szívroham?

A nők, különösen az 55 éven aluliak, tévesen értelmezhetik vagy figyelmen kívül hagyhatják a szívroham figyelmeztető jeleit. Egy új tanulmányban a kutatók 30 nőt kérdeztek ki, akik fiatalon (átlagosan 48 évesen) kaptak szívrohamot.

A megkérdezettek többsége nem vette észre, hogy szívrohama van, a tüneteiket emésztési zavaroknak, kimerültségnek vagy stressznek tulajdonították. A tanulmányból az tűnik ki, hogy a fiatalabb nők azért ismerik fel kevésbé a szívrohamot, mert úgy gondolják, túl fiatalok a szívrohamhoz, nem jellegzetes tüneteket, például áll- vagy nyakfájdalmat, hasi diszkomfortot, hányingert vagy kimerültséget tapasztalnak, illetve attól félnek, hogy az orvosok nem veszik majd komolyan panaszaikat.

Kathy Kastan From the Heart: A Woman's Guide to Living Well with Heart Disease (Szívből: útmutató nőknek, hogyan élhetnek jól szívbetegségükkel) című könyvében leírta, hogy 41 évesen ő sem gondolta, hogy a testmozgás közben tapasztalt tüneteit szívbetegség okozhatja. Hónapokig érzett légszomjat és szakaszos fájdalmat a bal karja mentén és a hátában, mire kardiológushoz fordult. Több félrediagnosztizálást követően végül több mint egy évvel tünetei megjelenése után bypass műtéten esett át.

Kastan története ékes bizonyítéka annak, milyen fontos, hogy a nők éberen figyeljék az amerikai nők első számú halálokának számító szívbetegség jeleit.

A szívroham első jelei, amelyek a nők esetében a legvalószínűbben jelentkezhetnek a következők: hányinger vagy "gyomorrontás" érzése; diszkomfortérzés vagy fájdalom a vállban, nyakban, állkapocsban; szédülés, gyengeség, szórakozottság vagy kimerültség; közelgő veszély érzése.

Animáció: HáziPatika.com

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +15, +22 °C
Minimum: +10, +15 °C

Hazánkban szombaton délelőtt többnyire erősen felhős, borult lesz az ég, északon lehet szakadozottabb a felhőzet. Elszórtan, főleg délen számíthatunk esőre, záporra. Délután továbbra is sok lesz felettünk a felhő. Délen többfelé lehet eső, zápor, máshol nagy csapadék nem valószínű. A szél napközben élénk északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 15, 22 fok között alakul. Késő este 10, 15 fok lesz. Szombaton hidegfronti hatás várható, nagy terhelés éri a szervezetet. Erős görcsös panaszok léphetnek fel, többek között görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek. Romolhat a szívbetegek állapota, az arra hajlamosak keringési és vérnyomáspanaszokat tapasztalhatnak. Csökken a hőérzet, romlik a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső