Gyógyszereknek ellenálló nemi betegség fenyeget

A szexuális úton terjedő nemi betegség, a gonorrhea antibiotikumokra ellenálló törzsét fedezték fel nemzetközi kutatók. A Neisseria gonorrheae egyik új törzse nagyon hatékonyan képes változni, mutálódni.

A Swedish Reference Laboratory kutatói figyelmeztetnek, hogy az új gonorrhea-törzs az egész világ számára komoly népegészségügyi fenyegetést jelenthet. Új gyógyszerekre lenne szükség, hogy a terjedést megakadályozzák.

Az első rezisztens baktériumot Japánban azonosították. A H041 törzsön már azt a génmutációt is azonosították, mely a cefalosporin típusú antibiotikumokra való rezisztenciáért felelős. Ezt az antibiotikum típust számos bakteriális fertőzés kezelése során használjuk, a penicillinszármazékokhoz hasonló gyógyszerekről van szó.

"Az új törzs gyors terjedésére kell számítanunk, hacsak új gyógyszereket és kezelési módszereket nem fejlesztenek ki" - véli Dr Magnus Unemo. Az eredményekről Kanadában fognak beszámolni az International Society for Sexually Transmitted Disease Research által szervezett kongresszuson. Az antibiotikumokat 1940 óta alkalmazzák a gonorrhea kezelése során, az új törzs nagyon gyorsan rezisztensé válik a kezelésekre. Szerencsére egyelőre a törzs még nem terjedt el világszerte, de sajnos fennáll a terjedés veszélye, ha nem sikerül új, hatékony gyógyszert vagy kezelést kifejleszteni. Egyelőre az egyetlen lehetőség a megelőzés.

Ezzel Rebecca Findlay (Family Planning Association) és dr. David Livermore (Health Protection Agency) is egyetért. "A megelőzésnek egyre nagyobb a jelentősége, mert a kezelés nem minden esetben hatásos" - mondja Findlay. "A gonorrheát életkortól függetlenül mindenki elkaphatja, fontos a szexuális egészségére is odafigyelni." Dr. David Livermore antibiotikumok érzékenységével foglalkozó szakember elmondja, hogy Angliában egyelőre a cefalosporinok meggyógyítják a gonorrheát. "A laboreredmények azonban az igazolják, hogy a baktériumok veszítenek érzékenységükből, egyelőre teljes rezisztenciával csak elenyésző számban találkozunk- csak a cefalosporinok között kell másik gyógyszert választanunk, vagy nagyobb gyógyszeradagokhoz folyamodnunk" - tette hozzá a szakértő.

Félő azonban, hogy öt éven belül a gonorrhea egy sokkal nehezebben kezelhető betegséggé válik. Még hangsúlyosabbá válik a megelőzés fontossága, ami a szexuálisan terjedő betegségek esetén nem jelent mást, mint óvszerhasználatot az új, illetve alkalmi szexuális aktusok alkalmával. A gonorrhea az egyik leggyakoribb nemi betegség a világon. A fertőzött nők közel 50 százalékának, a fertőzött férfiak 2-5 százalékának nincs semmilyen panasza. Panaszok esetén a betegek pisiléskor égető-viszkető érzésről számolnak be, illetve hüvelyi vagy a hímvesszőből való váladékozásról panaszkodnak. Kezelés nélkül komoly, visszafordíthatatlan egészségkárosodást okoz mindkét nemben.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +11, +16 °C

Délelőtt a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhk is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. Délután a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett időnként megnövekszik a felhőzet, elvétve egy-egy zápor kialakulása sem zárható ki. A szél napközben mérsékelt nyugati lesz. Hajnalban 11, 16 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 25, 30 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció