Gyógyszer fahulladékból - rák és kórokozók ellen

Senki sem gondolta, hogy a fahulladékot fel lehetne használni antibiotikumok gyártására, ám a Missouri Egyetem kutatói felismerték, hogy a keleti vörös cédrusból származó anyag igen hatásos a meticillin-rezisztens Staphylococcus aureusszal (MRSA) szemben.

Az MRSA képes ellenállni a legtöbb antibiotikumnak, emiatt világszerte egyre jelentősebb egészségügyi problémává kezd válni. Gyakran csak bőrfertőzést okoz, azonban a szervezetben terjedve akár életveszélyes vérmérgezéshez, és tüdőgyulladáshoz is vezethet - ez a probléma főként a legyengült immunrendszerrel rendelkezőket érinti. Míg 30 éve az MRSA az összes Staphylococcus-fertőzés csupán mintegy két százalékát tette ki, addig 2003-re ez az arány 64 százalék lett. A statisztikák szerint 2005-ben ez a probléma csak az Egyesült Államokban mintegy 94 ezer embert érintett, ebből 19 ezer halálos kimenetellel végződött.

A keleti vörös cédrust kereskedelmi célokra kevéssé használják. A fa főként az Egyesült Államok keleti felén elterjedt, a becslések szerint csak Missouri államban 500 millió fa van. Chung-Ho Lin professzor és munkatársai felfedezték, hogy a fa egy potenciális antibakteriális hatású összetevővel rendelkezik. A kutatók a fa kivonatából származó 17 különböző bioaktív vegyület hatását tesztelték. Ebből az egyik kísérletes körülmények között már igen alacsony, 5 mikrogramm/milliliter koncentrációban pusztította az MRSA-baktériumokat.

Az összetevő a fa tüskéiben található, vagyis a gyűjtéshez akár ki sem kell vágni a cédrust. Chung-Ho Lin szerint a kedvező egészségügyi hatások mellett a fa feldolgozása újabb bevételi forrást jelenthet a farmerek számára. Azonban az antibiotikum kereskedelmi forgalomban való elterjedéséhez még éveket kell várni. A cédrusfa további összetevőit a bőrdaganatok kezelésében való alkalmazásban tesztelik.

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, csapadék azonban nem lesz. Délután folytatódik a változóan felhős idő, legfeljebb a Dunántúlon fordulhat elő egy-egy kisebb zápor. A szél napközben eros nyugati lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: