Gombával a prosztatarák ellen

Egy Ázsiában régóta orvosi célokra használt gomba az első kísérletek során 100 százalékos hatékonysággal szorította vissza a prosztatatumor fejlődését - jelentették be a Queenslandi Műszaki Egyetem kutatói.

Dr. Patrick Ling arról számolt be a PLoS ONE nemzetközi szakfolyóiratban, hogy a lepketaplóból (Trametes versicolor) kivont poliszacharid-peptid a prosztatatumor őssejtjeit veszi célba, és visszaszorítja a daganat fejlődését egerekben. Az egyetem prosztatarák-kutató központjának munkatársa szerint az eredmény fontos lépés lehet az Ausztráliában évente 3 ezer ember halálát okozó betegség elleni küzdelemben.

Dr. Ling elmondta, hogy a korábbi kutatások során az inhibitorok legfeljebb 70 százalékos hatékonyságra voltak képesek, a poliszacharid-peptid azonban 100 százalékos hatékonysággal akadályozza meg a daganat fejlődését. Ráadásul a kezelés semmilyen mellékhatással nem járt.

A hagyományos kezelések csak bizonyos daganatos sejteket tudnak célba venni, a daganat őssejteket nem, pedig ez utóbbiak váltják ki és okozzák a daganat fejlődését. "Eredményeink azt mutatják, hogy a poliszacharid-peptid hatékony megelőző ágens lehet a prosztatarák ellen azáltal, hogy a prosztatatumor őssejteket veszi célba" - nyilatkozta Dr. Ling.

A kutató hozzátette, hogy a poliszacharid-peptidről már korábban is kimutatták, hogy rendelkezik rákellenes tulajdonságokkal, és a lepketaplót Ázsiában régóta alkalmazzák orvosi célokra jótékony egészségügyi hatásai miatt. Tudományosan azonban most bizonyították először a poliszacharid-peptid rákellenes hatását.

Animáció: HáziPatika.com

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +17, +22 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt többnyire gyengén felhős, derült lesz az ég, csapadék nem alakul ki. Délután folytatódik a napos, gyengén felhős idő, csapadék nem lesz. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 17, 22 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Légnyomás emelkedés