Gomba gyógyíthatja ezt a gyakori betegséget

Varázsgombával győznék le a depressziót a svájci kutatók, ugyanis úgy vélik, hogy a benne található anyagok segíthetnek a stressz leküzdésében és a boldogságérzet tartóssá tételében.

Az összefoglaló néven általában varázsgombaként emlegetett gombafajokban (leginkább a psylocibe nemzetségben) egy pszilocibin nevű pszichoaktív alkaloid található, amely hallucinogén hatású. A fogyasztásakor fellépő érzékelési állapot az úgynevezett éberségi meditációhoz hasonlít.

depresszió, mentális betegségek, gomba, varázsgomba, kezelés
Varázsgombával kezelnék a depressziót. Fotó: iStock

Boldogságérzetet okoz

A Zürichi Pszichiátriai Egyetemi Klinika (PUK) kutatóinak sikerült bizonyítaniuk, hogy a pszilocibin nemcsak boldogságérzetet okoz, hanem megakadályozza a hallucinogén anyagok használatakor fellépő negatív kísérőjelenségeket is. Normális esetben ugyanis a hallucinogén anyagok fogyasztásakor negatív érzetek térhetnek vissza újra és újra, de felléphetnek pszichés zavarok - például a depresszió - jellegzetes tünetei is.

A depresszió legkellemetlenebb tünetéről itt olvashat!

A PUK öt napon át tartó vizsgálatában 40 önkéntes vett részt. A negyedik napon egy úgynevezett kettős vak tesztet végeztek: vagy egy adag pszilocibint, vagy placebót adtak a résztvevőknek - senki sem tudta, ki melyiket kapta. Különböző mérésekkel a tudósok kimutatták, hogy a meditáció növelte a pszilocibin pozitív hatásait, ugyanakkor az anyag ellensúlyozta a pszichedelikus élmény negatív aspektusait. Ráadásul még a vizsgálat után négy hónappal is pozitívabb pszichoszociális viselkedést mutattak azok a résztvevők, akik pszilobicint kaptak.

A Zürichi Pszichiátriai Egyetemi Klinika szerint eredményeik alapján a jövőben új terápiás módszereket dolgozhatnak ki, többek között a depresszió kezelésére.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +33 °C
Minimum: +12, +20 °C

Többször megnövekszik a felhőzet, szórványosan fordul elő zápor, zivatar. Sokfelé megélénkül az északkeleti szél, a maximumhőmérséklet 25, 33 fok között szóródik. Hétfőn nem érkezik front. A fülledtség idején nehézlégzés, rosszullét jelentkezhet, többen fejfájást tapasztalhatnak. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok, az arra hajlamosaknál vérnyomás-ingadozás léphet fel. Az érzett hőmérséklet is ingadozik. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: