Gomba gyógyíthatja ezt a gyakori betegséget

Varázsgombával győznék le a depressziót a svájci kutatók, ugyanis úgy vélik, hogy a benne található anyagok segíthetnek a stressz leküzdésében és a boldogságérzet tartóssá tételében.

Az összefoglaló néven általában varázsgombaként emlegetett gombafajokban (leginkább a psylocibe nemzetségben) egy pszilocibin nevű pszichoaktív alkaloid található, amely hallucinogén hatású. A fogyasztásakor fellépő érzékelési állapot az úgynevezett éberségi meditációhoz hasonlít.

depresszió, mentális betegségek, gomba, varázsgomba, kezelés
Varázsgombával kezelnék a depressziót. Fotó: iStock

Boldogságérzetet okoz

A Zürichi Pszichiátriai Egyetemi Klinika (PUK) kutatóinak sikerült bizonyítaniuk, hogy a pszilocibin nemcsak boldogságérzetet okoz, hanem megakadályozza a hallucinogén anyagok használatakor fellépő negatív kísérőjelenségeket is. Normális esetben ugyanis a hallucinogén anyagok fogyasztásakor negatív érzetek térhetnek vissza újra és újra, de felléphetnek pszichés zavarok - például a depresszió - jellegzetes tünetei is.

A depresszió legkellemetlenebb tünetéről itt olvashat!

A PUK öt napon át tartó vizsgálatában 40 önkéntes vett részt. A negyedik napon egy úgynevezett kettős vak tesztet végeztek: vagy egy adag pszilocibint, vagy placebót adtak a résztvevőknek - senki sem tudta, ki melyiket kapta. Különböző mérésekkel a tudósok kimutatták, hogy a meditáció növelte a pszilocibin pozitív hatásait, ugyanakkor az anyag ellensúlyozta a pszichedelikus élmény negatív aspektusait. Ráadásul még a vizsgálat után négy hónappal is pozitívabb pszichoszociális viselkedést mutattak azok a résztvevők, akik pszilobicint kaptak.

A Zürichi Pszichiátriai Egyetemi Klinika szerint eredményeik alapján a jövőben új terápiás módszereket dolgozhatnak ki, többek között a depresszió kezelésére.

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt általában közepesen felhős időre készülhetünk, csapadék nem valószínű. Délután a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk nyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul. Késő este 15, 20 fok lesz. Csütörtökön gyenge hidegfront hat a szervezetre. Az érzékenyeknél görcsös fejfájás, valamint izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek, az arra hajlamosak vérnyomás-ingadozást is tapasztalhatnak. Átmenetileg az ízületi problémák is fokozódhatnak. A szél kissé csökkenti a hőérzetet, a szabadban változó komfortérzet lesz jellemző. Az alvásproblémák mérséklődnek. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció