Génjeinkben hordozzuk családfánkat

Az evolúció első néhány évmilliárd évéből szinte egyáltalán nem rendelkezünk fosszíliákkal, így kézzel fogható bizonyítékokkal sem. Egy magyar kutatócsoport módszere azonban új távlatokat nyithat.

Az MTA és az ELTE közös Lendület Evolúciós Genomika Kutatócsoportja szerint a megoldást mindannyian magunkban hordozzuk: a gének ugyanis öröklődésük során magukban hordozzák családfáikat - írja az infostart.hu.

Génjeinkben hordozzuk családfánkat
Génjeinkben hordozzuk családfánkat

"Az élet mai sokféleségét végignézve és ezeket összehasonlítva ősi fosszíliákkal, maradványokkal tudjuk rekonstruálni, hogy mi történhetett" - fogalmazott Szöllősi Gergely János, a kutatócsoport vezetője az InfoRádió Szigma - A holnap világa című magazinműsorában. "A probléma az, hogy fosszíliák csak körülbelül 500-600 millió évvel ezelőttig vannak kellő mennyiségben ahhoz, hogy ezt meg tudjuk tenni. Ekkor volt a kambriumi robbanás, amikor a mai állati sokféleség nagy része kialakult" - tette hozzá a szakértő.

Azonosították az Árpád-háziak DNS-ét Azonosította az Árpád-ház férfi tagjaira jellemző DNS-t III. Béla király csontmaradványaiból az Országos Onkológiai Intézet vezette nemzetközi kutatócsoport. Részletek!

A korábbi időkből nagyon kevés fosszília maradt fenn. 1-1,5 milliárd éves többsejtű algák nyomait látják a kutatók, de azt is csak ritkán, foltokban. Az élet kialakulásától viszont - amelyet ma 3,4-4 milliárd évvel ezelőttre tesznek - az említett időszakig szinte egyáltalán nincsenek maradványok. Fosszília hiányában a kutatócsoport javaslata szerint a DNS szekvenciái alapján lehetne kideríteni, hogy a régmúltban mikor történtek géncserék. Ha pedig a számítógépes módszer segítségével látják, hogy két faj génszekvenciát cserélt, akkor tudják, hogy azoknak egy időben kellett élniük.

A kutatók több tízezer gént és több ezer transzfer rekonstruálását használták fel, hogy az élettörténet azon szakaszait is vizsgálják, ahonnan csak nagyon kevés fosszília maradt fenn.

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +15, +22 °C
Minimum: +10, +15 °C

Hazánkban szombaton délelőtt többnyire erősen felhős, borult lesz az ég, északon lehet szakadozottabb a felhőzet. Elszórtan, főleg délen számíthatunk esőre, záporra. Délután továbbra is sok lesz felettünk a felhő. Délen többfelé lehet eső, zápor, máshol nagy csapadék nem valószínű. A szél napközben élénk északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 15, 22 fok között alakul. Késő este 10, 15 fok lesz. Szombaton hidegfronti hatás várható, nagy terhelés éri a szervezetet. Erős görcsös panaszok léphetnek fel, többek között görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek. Romolhat a szívbetegek állapota, az arra hajlamosak keringési és vérnyomáspanaszokat tapasztalhatnak. Csökken a hőérzet, romlik a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső