Genetikai oka is lehet a magas vérnyomásnak

A Yale Egyetem kutatói két genetikai mutációt azonosítottak, melyek magas vérnyomást válthatnak ki - becslések szerint a súlyos magasvérnyomás-betegségben szenvedők egyharmadában fordul elő a hibás gén.

A magas vérnyomás problémaköre az Egyesült Államokban minden harmadik egyént érinti. A magas vérnyomás leggyakrabban nem vezethető vissza különösebb okra, azonban a másodlagos magas vérnyomás kialakulásának hátterében mindig valamilyen kórtani tényező áll.

A súlyosan magas esetekben a betegek 5-10 százalékában a mellékvesekéreg daganata miatt megnövekedett mennyiségben termelődik az aldoszteron nevű hormon. A tumor eltávolítása megoldja a problémát. Richard Lifton és munkatársai ilyen daganatokat elemeztek, melyeket normál szövetek genetikai állományához hasonlítottak. A vizsgálat egy gén kétfajta hibáját tárta fel, a mutációs változás a vizsgált tumorból 8-ban állt fenn. Ezek a mutációk mind az aldoszteron felszabadulását, mind a daganatszerkezet kialakulását befolyásolják: az átíródás során a hibás fehérje ahelyett, hogy csak a káliumáramlást nyitná meg, a nátriumot is átengedi.

A ritkán előforduló, öröklődő súlyos magasvérnyomás-betegségben hasonló genetikai eltérés van jelen, mely szintén daganatképződésen keresztül fejti ki hatását. Dr. Lifton szerint a Science február 11-i számában közölt tanulmány eredményeit a jövőben célzottan fel lehetne használni a súlyos magas vérnyomásos betegek genetikai szűrésében.

Animáció: HáziPatika.com

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +15, +22 °C
Minimum: +10, +15 °C

Hazánkban szombaton délelőtt többnyire erősen felhős, borult lesz az ég, északon lehet szakadozottabb a felhőzet. Elszórtan, főleg délen számíthatunk esőre, záporra. Délután továbbra is sok lesz felettünk a felhő. Délen többfelé lehet eső, zápor, máshol nagy csapadék nem valószínű. A szél napközben élénk északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 15, 22 fok között alakul. Késő este 10, 15 fok lesz. Szombaton hidegfronti hatás várható, nagy terhelés éri a szervezetet. Erős görcsös panaszok léphetnek fel, többek között görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek. Romolhat a szívbetegek állapota, az arra hajlamosak keringési és vérnyomáspanaszokat tapasztalhatnak. Csökken a hőérzet, romlik a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső