Génekbe kódolt szívbetegség

A szívkoszorúér-betegségben szenvedő szülők gyermekeiben 40-60 százalékkal nagyobb valószínűséggel alakul ki a betegség. A kockázat szempontjából azonban nem sok jelentőséggel bír, ha valaki egészségtelen háztartásban nő fel.

Igaz, hogy a betegségben szenvedő emberek gyermekeiről már korábban is tudták, hogy a betegség megnövekedett kockázatának vannak kitéve, az mostanáig nem volt világos, hogy ez a genetikával magyarázható, vagy azzal, hogy a szüleikhez hasonló életmódot folytatnak.

Egy több mint 80 ezer, gyermekkorában örökbe fogadott férfit és nőt vizsgáló kutatás azonban kimutatta, hogy a betegségre való hajlam az anyaméhben öröklődik, nem pedig az otthonban. Az orvosok ennek ellenére azt mondják, hogy az egészségtelen táplálkozás és a mozgáshiány jelentős szerepet játszik a szívkoszorúér betegség kockázatában, de a családon belül öröklődő kockázat nem a viselkedésen, hanem a géneken múlik.

A svéd Lund Egyetem kutatói az örökbefogadottak orvosi adatait a biológiai és az örökbefogadó szüleikkel is összehasonlították. Kiderült, hogy azokban az alanyokban, akiknek legalább egyik biológiai szülője szenvedett szívkoszorúér betegségben, akár 60 százalékkal magasabb lehet a betegség kialakulásának valószínűsége, mint a kontrollcsoport tagjainak.

Ezzel szemben az olyan adoptáló szülőkkel való együttélés, akik szívkoszorúér betegségben szenvedtek, nem növelte a betegség kockázatát a gyermekre nézve, még akkor sem, ha mindkét szülő szenvedett a betegségben. A kutatást vezető Kristina Sundquist professzor elmondta, a kutatás azt mutatta, hogy a szívkoszorúér betegség öröklött kockázata genetikai, ezért a szülők életmódját nem lehet hibáztatni azért, hogy a gyermekek is öröklik a betegséget. A szakértő szerint természetesen mindig érdemes odafigyelni az életmódunkra, de az eredmények azt bizonyítják, hogy a családokat nem lehet azzal vádolni, hogy egészségtelen életmódjukat átörökítik gyermekeikre.

Animáció: HáziPatika.com

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +15, +22 °C
Minimum: +10, +15 °C

Hazánkban szombaton délelőtt többnyire erősen felhős, borult lesz az ég, északon lehet szakadozottabb a felhőzet. Elszórtan, főleg délen számíthatunk esőre, záporra. Délután továbbra is sok lesz felettünk a felhő. Délen többfelé lehet eső, zápor, máshol nagy csapadék nem valószínű. A szél napközben élénk északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 15, 22 fok között alakul. Késő este 10, 15 fok lesz. Szombaton hidegfronti hatás várható, nagy terhelés éri a szervezetet. Erős görcsös panaszok léphetnek fel, többek között görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek. Romolhat a szívbetegek állapota, az arra hajlamosak keringési és vérnyomáspanaszokat tapasztalhatnak. Csökken a hőérzet, romlik a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső