Furcsa megoldással mentik a magyar erdőket

Egy kísérleti program keretében ökológusok a gazdasági tevékenység alatt álló erdőkben egy-egy területet "visszavadítva" természetesebb, az idősebb őserdőkre jobban hasonlító erdőállomány kialakulását segítik Magyarországon.

Magyarországon is található egy nagyon kicsi "őserdőfolt". Kékestető északi oldalán terül el a fokozottan védett természetvédelmi terület, a Kékesi Észak Erdőrezervátum. Ez azt jelenti, hogy csak nagyon kevés emberi hatás érte a területet - ismertette Aszalós Réka erdőökológus, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Ökológiai Kutatóközpontjának munkatársa.

A kísérleti projekt során a meglévő, gazdasági tevékenység alatt álló erdőkből kiválasztanak területeket és azon dolgoznak, hogy ezek jobban hasonlítsanak az idős, őserdő jellegű állományokra. Az úgynevezett visszavadítás során a fafajok sokféleségét, az erdő szerkezetének változatosságát állítják vissza, amelyre léteznek már bevált technikák.

erdő, természet, fák, növények, biológiai sokféleség, természetvédelem
Arra is törekszenek, hogy a fák kora változatos legyen. Fotó: 123rf

Milyen egy természetes erdő?

Egy természetes erdőben nagyon sokféle átmérőjű fa van, nem úgy mint egy gazdasági erdőben. Így a projekt során a fajták sokszínűségének visszaállítása mellett arra is törekszenek, hogy a fák kora változatos legyen és jelenjenek meg a holt fák is. Sokan nem is gondolnák, de a lábon álló holt fák és a kidőlt törzsek a jelentős élőhelyek közé tartoznak. A harkályok azonnal megtalálják a holtfákat és odúkat készítenek, de az összes odúlakú lény ezekhez kötődik, az ilyen fákba ugyanis be tudnak költözni - magyarázta.

"Minden egyes földlakó tartozik magának vagy a gyerekeinek 250 fával." A részletekért kattintson ide!

A természetes erdő és az őserdők úgynevezett hotspotok, megőrző helyei a biodiverzitásnak. Nagyságrendi különbség lehet a biológiai sokféleség tekintetében egy leegyszerűsített gazdasági erdő és egy természetes erdő között. Emellett ezeknek az erdőknek az ellenálló képessége, immunrendszere is sokkal erősebb, ezért a klímaváltozás kevésbé érinti az ilyen területeket. "Minél természetesebb egy erdő, minél jobban hasonlít fafaj összetételében, szerkezetében az idős erdőkre - amelyek már rengeteg évszázadot, évezredet túléltek -, annál inkább meg tudjuk őrizni ezeket az utókornak" - hangsúlyozta az ökológus.


A klímaváltozás szempontjából nagyon fontos, hogy ezeknek az őserdőknek nagyon magas a szénd-dioxid-megkötő képességük. Kutatók kimutatták, hogy még egy 400 éves erdő is folyamatosan köt meg szén-dioxidot. Az ökológus szerint a klímaváltozás szempontjából ugyanakkor nemcsak ezért fontosak az erdők, hanem azért is, mert árnyékolnak.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+28, +33 °C
Minimum:
+14, +19 °C

Hazánkban hétfon délelőtt kissé felhős, száraz időnek örülhetünk.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag