Fogyókúra vörösborral?

A Baszk Egyetem elhízási munkacsoportjának munkatársa, Arrate Lasa a vörösborban található rezveratrol és a telített linolsav zsírcsökkentő hatását tanulmányozta.

Az elhízás a fejlett világban egy igen súlyos egészségügyi probléma, a világon mintegy egymilliárd túlsúlyos él, ebből 300 ezer súlyosan elhízottnak számít. Az állapot számos betegség kialakulását segíti elő, melyek akár fatális következményekkel is járhatnak. A probléma megoldását sokféle terápiás stratégia célozza, ezen belül egyre nagyobb figyelem irányul a táplálék-kiegészítőkre.

A telített linolsav és a rezveratrol számos élettani hatással rendelkezik, a kutatók figyelme egyrészt a zsírcsökkentés, másrészt az elhízás kialakulásának megelőzése felé irányult. A telített linolsav gátolja a zsírtermelést, ugyanakkor elősegíti a zsírbontást, azonban fogyókúrás étrend mellett hatása nem volt ismert. A rezveratrol viszont csökkenti a zsírszintet, de nem lehetett tudni, felhalmozódott zsírraktárak esetén hogyan működik.

A tudósok állatkísérlet és sejtkultúra segítségével kimutatták, hogy a telített linolsav gátolja az energiafelvételt, míg a rezveratrol zsírcsökkentést okoz. Azonban energiaszegény diéta mellett a telített linolsav nem okozott testtömegcsökkenést, illetve zsírvesztést, míg a rezveratrol a zsírbontás segítésén keresztül megakadályozta a zsírok felhalmozódását mind egérből, mind emberből származó zsírsejtekben.

Összegezve a dolgozatot, míg a telített linolsav molekuláris szintű előnyét az elhízás kezelésében bizonyítani nem lehetett, addig kalóriaszegény étrend esetén megfelelő kiegészítő lehet a rezveratrol. Azonban mielőtt a szert be lehetne vezetni a gyakorlatba, egyrészt le kell tesztelni toxicitását, másrészt az eredményeket emberben is meg kell erősíteni.

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, csapadék azonban nem lesz. Délután folytatódik a változóan felhős idő, legfeljebb a Dunántúlon fordulhat elő egy-egy kisebb zápor. A szél napközben eros nyugati lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: