Fogyás személyiségtípusok szerint

Felejtsd el a kalóriaszámlálást vagy a vércsoport alapján kialakított étrendet! Ha valóban le akarsz fogyni, az a legfontosabb, hogy figyelembe vedd a személyiségtípusodat.

Daniel Amen idegtudós szerint a fogyókúrázók az idejüket és az energiájukat pocsékolják azokkal a fogyókúrákkal, amelyek egyszerűen sosem fognak beválni - mégpedig azért nem, mert genetikailag képtelenek arra, hogy kitartsanak e programok mellett. Ahelyett tehát, hogy ész nélkül megindulnának az edzőterem felé, először önismereti gyakorlatokat kellene végezniük, amelyekkel feltárják saját gyenge pontjaikat, és kiderítik, mi készteti őket az evésre.

Ellentmondásos új könyvében Dr. Amen öt kategóriába sorolja a túlevőket: kényszeres túlevők, impulzív túlevők, kényszeres-impulzív túlevők, bánatos vagy érzelmi túlevők, illetve szorongásos túlevők. A szakértő arra is kitér a könyvében, hogy kutatásai szerint mindegyik csoportnak kerülnie kell bizonyos élelmiszereket, másokból pedig többet kell fogyasztaniuk ahhoz, hogy valóban lefogyjanak. A legtöbb fogyókúra éppen azért nem működik, mert általános megközelítést alkalmaznak, amely állítólag mindenkire egyaránt passzol.

A kényszeres evők állandóan az ételre gondolnak. Az ebbe a csoportba tartozóknak a fehérjedús étrendet ajánlják általában, de Dr. Amen szerint több komplex szénhidrátot érdemes fogyasztaniuk, amelyek segítenek a hangulatjavító szerotonin termelésében.

A szerotonin-serkentő szénhidrátok ugyanakkor katasztrofálisak lehetnek az impulzív túlevőknek, mert ez csak még inkább csökkenti az amúgy is alacsony önkontrolljukat. Az ebbe a csoportba tartozóknak csirkehúst, zabot és hasonló élelmiszereket érdemes fogyasztaniuk, amelyek a dopamin szintjét emelik, és a koncentrációs készséget serkentik.

Dr. Amen a kényszeres-impulzív túlevőknek a testedzésre való összpontosítást javasolja, az érzelmi túlevőknek az omega-3 zsírsavak bevitelének növelését, amelyek a gyulladás csökkentésével nyugtatják meg a szervezetünket. A szorongásos túlevőknek kerülniük kell az alkoholt és a koffeint, és glutaminban, vagyis lencsében, brokkoliban és diófélékben gazdag étrendet kell követniük.

Priya Tew dietetikus azonban kissé szkeptikusan fogadta a könyvet. A szakértő ugyanis attól tart, hogy amikor az emberek elolvassák, rögtön felismerni vélik majd a személyiségüket, és úgy érzik majd, érthető, miért nem sikerül lefogyniuk. Tew szerint félő, hogy sokan jó kifogást találnak majd az elméletben.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +10, +15 °C

Délelőtt a napsütés mellett változóan felhős lesz az ég, csapadék nem valószínű. Délután a napos időszakokat időnként gomolyfelhők zavarják, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Viharos idő