Fertőznek a fehér köpenyek

Az American Journal of Infection Control szeptemberi kiadásában megjelent tanulmány szerint a kórházi ápolók és orvosok köpenyei az esetek több mint 60 százalékában pozitív eredményt mutattak a potenciálisan veszélyes baktériumok tesztelésekor.

Az izraeli Shaare Zedek Orvosi Központ kutatócsoportja Yonit Wiener-Well vezetésével 75 szakápoló és 60 orvos köpenyéről vett mintát vér-agar segítségével a hasi területről, a mandzsettáról és a zsebekről. Az eredmények azt mutatták, hogy az ápolók köpenyeinek 65, és az orvosi köpenyek 60 százalékán mutattak ki kórokozókat.

Ezek közül az ápolók köpenyéről vett 21 kultúra, és az orvosi köpenyekről vett hat kultúra bizonyult multirezisztens kórokozónak - nyolc kultúrában methicillin-rezisztens Staphylococcus aureust (MRSA) mutattak ki. Bár maguk a köpenyek nem feltétlenül jelentenek közvetlen fertőzésveszélyt, az eredmények azt mutatják, hogy gyakoriak az antibiotikumnak ellenálló rezisztens baktériumtörzsek a kórházi betegek közvetlen közelében.

A kutatók szerint nagyon fontos, hogy szem előtt tartsák ezeket az eredményeket, mert az emberek által viselt minden ruhadarab fertőződik mikroorganizmusokkal. A fertőzések megelőzésének sarokköve továbbra is a kézfertőtlenítés, amellyel meg lehet előzni a mikrobák átvitelét ezekről a felületekről a betegekre. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a kórházi fertőzések kockázata a fejlődő országokban akár húszsorosa is lehet a fejlett országokban tapasztalható aránynak. Még a fejlett országokban is túlságosan gyakran következnek be ilyen fertőzések, amelyek halált is okozhatnak, kezelésük pedig költséges. A betegek biztonsága szempontjából tehát a legjobb megoldás a kórházi fertőzések megelőzése.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +20, +26 °C
Minimum: +0, +7 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt szinte felhő sem lesz az égen, csapadékra nem kell készülni. Délután a napsütés mellett csak kevés gomolyfelhő jelenik meg, de ezekből csapadék nem lesz. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 0, 7 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 20, 26 fok között alakul. Késő este 12, 17 fok lesz. Csütörtökön nem érketik front. Hideg lesz a reggel, fennáll a megfázás veszélye, és a kopásos eredetű ízületi bántalmak is felerősödhetnek. A délelőtti gyors melegedés alatt vérnyomás-ingadozás jelentkezhet. A napsütés javítja a hangulatot és a közérzetet. A délutáni hőérzet a kellemes tartományban alakul. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció