Felturbózott immunsejtek a rák ellen

Amerikai tudósok olyan felturbózott immunsejteket hoztak létre, amelyek egy kislétszámú vizsgálati csoport felében segítettek legyőzni a tumorsejteket - olvasható egy vasárnap megjelent tanulmányban.

Az úgynevezett T-limfocitákhoz hozzáadott mesterséges receptor segítségével az immunsejtek sokszoros erővel támadják meg a halálos neuroblasztóma sejtjeit, írják a kutatók. A neuroblasztóma az idegrendszer daganata, bár nagyon ritka, de ez felelős a felnőttkori daganatos halálozások 15 százalékáért, valamint az összes gyermekkori daganat 7 százalékát adja. Az esetek kétharmadában a diagnózis idejében már távoli áttétek vannak jelen.

Természetes állapotukban a T-limfociták nem élnek túl sokáig és hiányzik belőlük a daganatos sejteket megtámadó molekula. Erre a két problémára keresett megoldást a Malcolm Brenner vezette kutatócsoport a houstoni Baylor Orvosi Egyetemen, akik az elterjedt, de ártalmatlan Epstein-Barr vírus segítségével stimulálták a sejteket, így választván ki őket. Ezt követően úgy módosították ezeket a sejteket, hogy megjelenjen a felszínükön egy olyan receptor, amely az emberi neuroblasztóma sejtekben található fehérjékhez kötődik. "Gyakorlatilag a T-limfociták ugródeszkának használják a vírust, hogy ráugrorjanak a tumorra" - magyarázta Brenner.

A 11, 3 és 10 év közötti neuroblasztómás páciensen végzett vizsgálatban a módosított immunsejtek 18 hónapig éltek, olvashatjuk a tanulmányban. Öt esetben a daganat visszafejlődött, a hatodik esetben teljesen eltűnt. "Most először láttunk változást a daganatokban" - nyilatkozta Brenner. "Egy beteg teljes remisszióban van, másoknak pedig több, mint egy éve nem változott az állapota."

További kutatások során Brenner és munkatársai más daganatok esetén is szeretnének receptorokat adni az immunsejtekhez, hogy kiderüljön, elérhető-e a hasonló hatás a daganatok ellen. A tanulmány a Nature Kiadócsoport tulajdonában lévő Nature Medicine folyóirat online számában jelent meg.

Forrás:
Medipress hírszolgálat

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +11, +16 °C

Délelőtt a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhk is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. Délután a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett időnként megnövekszik a felhőzet, elvétve egy-egy zápor kialakulása sem zárható ki. A szél napközben mérsékelt nyugati lesz. Hajnalban 11, 16 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 25, 30 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció