Fájdalmas vizsgálat helyett lenyelhető kamera

A távirányítású kamerakapszula, amely képes feltérképezni a vastagbél belsejét, egy napon a kolonoszkópia alternatívájává válhat.

A japán Oszakai Orvostudományi Egyetem kutatói olyan önjáró kapszulás endoszkópot fejlesztettek ki, amelyet a végbélnyíláson keresztül lehet behelyezni, és távirányítással mágneses mező segítségével lehet mozgatni a vastagbélben, miközben a kamera belső képeket készít.

Dr. Durado Brooks, az Amerikai Rák Társaság kolorektális daganat osztályának vezetője elmondta, hasonló kamera kapszulákat használnak jelenleg a vékonybél panaszainak kiderítésére. A betegek lenyelik a kapszulát, amely a táplálékhoz hasonlóan végighalad az emésztő szervrendszeren, miközben képeket készít a bélrendszerben. Ez a kapszula azonban nem bizonyult olyan hatékonynak a vastagbél rendellenességeinek kimutatásában. Ennek egyik oka az, hogy a vastagbélben számos bemélyedés és barázda található. Kolonoszkópia során az orvosok egy kamerát tartalmazó rugalmas csövet, ún. endoszkópot mozgatnak a vastagbélben, hogy részletes képet alkossanak, ez azonban kamera kapszulával nem olyan könnyen kivitelezhető.

A japán kutatók más módszert alkalmaztak. Először vizet injektálnak be a végbélnyíláson keresztül, majd behelyezik a kamera kapszulát. Távirányítású vezérléssel valós idejű monitorozási rendszerrel kaptak képeket. A kapszula akadálytalanul haladt a vastagbélben, és a végbélnyíláson át könnyen és biztonságosan lehetett eltávolítani.

"Kísérletünk azt bizonyítja, hogy kivitelezhető a kapszula irányítása és működtetése emberi vastagbélben ébrenléti állapotban" - számolt be a chicagói Emésztési Rendellenességek Hete című orvosi konferencián a tanulmány szerzője, Dr. Takanori Kuramoto. "Kutatásunk elsőként tett próbára egy aktív meghajtású videókapszulát emberi vastagbélben, és reméljük, hogy egy olyan kereskedelmi forgalomba kerülő kapszula kifejlesztéséhez vezethet, melynek segítségével az orvosok a nyelőcsőtől egészen a végbélnyílásig a teljes gyomor-bélrendszerről képet alkothatnak."

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +18, +29 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban kedden délelőtt nyugat felől csökken a felhőzet, de keleten elszórtan záporok kialakulása várható. Délután tovább szakadozik, csökken a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 18, 29 fok között alakul. Késő este 11, 18 fok lesz. Kedden ugyan markáns front nem érkezik, a körülmények viszont kettősfront jellegű légköri helyzethez hasonlítanak. Felerősödhetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, nyugaton migrén, keleten görcsös fejfájás jelentkezhet. Többen alvásproblémákkal küzdhetnek, a szabadban ingadozó hő- és komfortérzettel érdemes számolni. Gyakori lehet az ingerlékenység is. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció